Αποφασισμένος να λύσει το Κυπριακό ο Ερντογάν, εκτιμά ο Αναστασιάδης

Την άποψη ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού προβλήματος, εξέφρασε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Αλήθεια», ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι «φίλοι που ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού και οι οποίοι έχουν συναντήσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν, έχουν διαμηνύσει στη Λευκωσία ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Τουρκίας είναι αποφασισμένος να συμβάλει στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης».

Όπως διευκρίνισε ο κύπριος πρόεδρος, αναμένει να ακούσει από τον κ. Ερντογάν τις θέσεις που θα διατυπώσει κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα την 1η Σεπτεμβρίου.

«Εάν η επίσκεψη συνοδεύεται με δηλώσεις περί δημιουργίας δύο κρατών, ή συνεργασίας δύο κρατών δεν είναι το μήνυμα που αναμένουν οι ξένοι και εμείς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Όπως υποστήριξε, πρέπει να γίνουν τέτοιες τοποθετήσεις, που να δημιουργούν βάσιμα την ελπίδα ότι επιτέλους εννοεί αυτά που διαμηνύει, ότι δηλαδή επιθυμεί λύση του Κυπριακού προβλήματος σύντομα.

Παράλληλα ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι το φυσικό αέριο που βρέθηκε στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αποτελεί το σημαντικότερο κίνητρο για την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους για λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Αναστασιάδης αποκάλυψε επίσης ότι η Λευκωσία έχει βολιδοσκοπηθεί από τουρκικές εταιρείες για το θέμα του φυσικού αερίου.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ