Να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Μαυροβούνιο καλεί τη σερβική κυβέρνηση ο Λάμπους

Να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Μαυροβούνιο κάλεσε τη σερβική κυβέρνηση ο προσφάτως παραιτηθείς αντιπρόεδρός της Μίρολιουμπ Λάμπους, σημειώνοντας ότι η πολιτική ηγεσία της Σερβίας θα πρέπει να καλέσει άμεσα τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση των μελλοντικών σχέσεων των δύο κρατών.
Όπως μεταδίδουν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης στο Βελιγράδι, ο κ. Λάμπους δήλωσε ότι «η μέχρι τώρα πολιτική της Σερβίας έναντι του Μαυροβουνίου υπέστη βαριά ήττα και γι` αυτό τώρα προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αλλαγή της πολιτικής έναντι του Μαυροβουνίου».
Σημείωσε δε ότι η σερβική κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει, από κοινού με την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, στην επίλυση όλων των νομικών ζητημάτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόβλημα για τους πολίτες των δύο δημοκρατιών, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου.
Στο χθεσινό δημοψήφισμα «επιβεβαιώθηκε με σαφή πλειοψηφία η βούληση των πολιτών» τόνισε -μεταξύ άλλων- ο κ. Λάμπους.
Επιπτώσεις στα Βαλκάνια
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου μπορεί να έχει επιπτώσεις στην περιοχή των Βαλκανίων και κυρίως στην τύχη του Κοσόβου, έκρινε σήμερα ο επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσων του ρωσικού κοινοβουλίου Κονσταντίν Κοζάτσεφ, σε μια πρώτη αντίδραση της Ρωσίας.
"Είναι προφανές ότι η συζήτηση για το καθεστώς του Κοσόβου θα ενταθεί μετά το δημοψήφισμα αυτό», σημείωσε ο Κοζάτσεφ.
Αν το καθεστώς του Κοσόβου καθοριστεί χωρίς να υπάρξει συνεννόηση με τη Σερβία «αυτό θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο με σοβαρές συνέπειες για άλλες περιοχές, το βόρειο τμήμα της Κύπρου και τη Χώρα των Βάσκων», πρόσθεσε.
Ωστόσο για το Βελιγράδι και την Ποντγκόριτσα δεν βλέπει αρνητικές επιπτώσεις από το δημοψήφισμα της Κυριακής.
"Η Σερβία και το Μαυροβούνιο λειτουργούν ήδη εδώ και καιρό ντε φάκτο ως δύο κράτη με ενιαία διπλωματία και πολιτική άμυνας», διευκρίνισε.
Πολλοί είναι οι ρώσοι αναλυτές που μιλούν για επιπτώσεις στην τύχη του Κοσόβου από την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου.
Το δημοψήφισμα του Μαυροβουνίου «θα δώσει πολιτική δυναμική στα έθνη που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία τους, όπως το Κόσοβο, η Αμπχαζία, η Νότια Οσετία και η Υπερδνειστερία», δήλωσε παράλληλα ο Σεργκέι Μαρκόφ, πολιτικός αναλυτής που πρόσκειται στο Κρεμλίνο.
Όμως το παράδειγμα του Μαυροβουνίου δεν θα έχει «άμεσο πολιτικό αντίκτυπο», καθώς το Μαυροβούνιο είχε ένα πολιτικό καθεστώς που του έδινε περισσότερη ανεξαρτησία, ως δημοκρατία και όχι ως μια αυτόνομη περιοχή ή έδαφος, πρόσθεσε ο Μαρκόφ.
Τέλος κατά την Έλενα Γκούσκοβα, διευθύντρια του Κέντρου Μελετών για την Κρίση στα Βαλκάνια, η διαδικασία κατακερματισμού των Βαλκανίων θα συνεχιστεί και μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου.
Το θέμα του Κοσόβου θα ρυθμιστεί φέτος «μετά θα τεθεί το θέμα της ανεξαρτησίας της σερβικής περιοχής της Βοϊβοδίνας και στη συνέχεια οι Αλβανοί θα ζητήσουν (...) την ένωση όλων των εδαφών στα οποία διαμένουν», υποστηρίζει.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr