Εκτελέστηκαν οι «εγκέφαλοι» της επίθεσης στην Τιενανμέν

Οκτώ άνθρωποι εκτελέστηκαν στην επαρχία Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας μετά την καταδίκη τους στην εσχάτη των ποινών για υποθέσεις τρομοκρατίας, όπως μετέδωσαν χθες Σάββατο κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Δικαστήριο στην Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ, καταδίκασε τους τρεις από τους οκτώ ως εγκεφάλους της επίθεσης με αυτοκίνητο που είχε χτυπήσει τουρίστες και αστυνομικούς στην Πύλη της Τιενανμέν, στο κέντρο του Πεκίνου, το 2013.

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο τουρίστες και οι τρεις επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο, μέλη της εθνοτικής ομάδας των Ουιγούρων της Σιντζιάνγκ, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι μουσουλμάνοι. Περίπου 40 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Άλλα πέντε πρόσωπα καταδικάστηκαν σε θάνατο για διάφορα εγκλήματα, όπως η αρπαγή όπλων και η επίθεση εναντίον της αστυνομίας στην Ακσού, η παράνομη κατασκευή εκρηκτικών, η ίδρυση τρομοκρατικής οργάνωσης και η δολοφονία κρατικών λειτουργών.

Οι Αρχές της Κίνας λένε ότι διεξάγουν μια εκστρατεία εναντίον της τρομοκρατίας και των αυτονομιστικών τάσεων στη Σιντζιάνγκ, όπου πέρυσι είχε σημειωθεί έξαρση των επιθέσεων που αποδίδουν στους Ουιγούρους.

Οι Ουιγούροι αριθμούν περίπου 8 εκατ. επί ενός συνόλου 21,8 εκατ. ανθρώπων που κατοικούν στη Σιντζιάνγκ.

Πολλοί Ουιγούροι στη Σιντζιάνγκ καταγγέλλουν ότι υφίστανται σκληρή πολιτισμική και θρησκευτική καταστολή από τις αρχές καθώς και ότι οι Κινέζοι Χαν που έχουν εποικήσει την περιοχή απολαύουν τα περισσότερα οφέλη της ανάπτυξης της πλούσιας σε πετρέλαιο, αλλά οικονομικά καθυστερημένης επαρχίας.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γερμανικό Πρακτορείο