Κλείσιμο

Σερβία-Μαυροβούνιο - Το χρονικό της διάλυσης της Τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας

Με την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου ολοκληρώνεται η διαδικασία διάσπασης της Τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας σε έξι κράτη, όσες ήταν και οι Δημοκρατίες που τη συνέθεταν. Παραμένει βέβαια ανοιχτό το ζήτημα του Κοσόβου, αλλά η περιοχή αυτή είχε καθεστώς αυτόνομης σερβικής επαρχίας και όχι ομοσπονδιακής Δημοκρατίας.
Η διάλυση της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε το 1991 με τα δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία που διεξήχθησαν στη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την ΠΓΔΜ. Η αποχώρηση των τριών πρώτων δημοκρατιών ήταν αιματηρή κυρίως εξαιτίας της παρέμβασης του γιουγκοσλαβικού στρατού που έγινε με αιτιολογικό την υπεράσπιση των Σέρβων που ζούσαν εκτός της Σερβίας.
Όταν αναγνωρίστηκε πλέον από τη διεθνή κοινότητα η ανεξαρτησία των τεσσάρων Δημοκρατιών, ιδρύεται το 1992 από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας με πρωτοβουλία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του πολιτικού του τέκνου, σημερινού πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς. Στο δημοψήφισμα που διεξήχθη τότε στο Μαυροβούνιο, το 75% των πολιτών ψήφισε υπέρ του ενιαίου κράτους με τη Σερβία.
Το 1996, μετά τη νοθεία στις δημοτικές εκλογές στη Σερβία, ο Τζουγκάνοβιτς διαφοροποιεί τη στάση του από την πολιτική του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, αποφεύγει ωστόσο να θέσει θέμα απόσχισης, φοβούμενος προφανώς αντιδράσεις από την πλευρά του Βελιγραδίου.
Η πτώση του Μιλόσεβιτς το 2000 έδωσε την ευκαιρία στον Τζουγκάνοβιτς να θέσει ανοιχτά ζήτημα ανεξαρτητοποίησης. Η παρέμβαση, ωστόσο, της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμπόδισε την υλοποίηση των σχεδίων του. Το 2003 υπεγράφη η Συμφωνία του Βελιγραδίου με τριετή ισχύ για τη διατήρηση του ενιαίου κράτους, το οποίο μετονομάζεται σε Σερβία - Μαυροβούνιο.
Με την παρέλευση της τριετίας η βουλή του Μαυροβουνίου προκηρύσσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διεξήχθη χθες και αποτέλεσε τον επίλογο της κοινής ιστορίας Σέρβων και Μαυροβούνιων, που άρχισε να γράφεται πριν από 88 χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr