ΟΑΣΕ: Όλα τα φορτηγά του κομβόι επέστρεψαν στη Ρωσία

Όλα τα φορτηγά της ρωσικής αυτοκινητοπομπής ανθρωπιστικής βοήθειας που είχαν εισχωρήσει στα εδάφη που ελέγχονται από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, επέστρεψαν στη Ρωσία, ανακοίνωσαν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, καθώς και εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα.

Όλη η αυτοκινητοπομπή "έχει επιστρέψει", δήλωσε τηλεφωνικά ο Πολ Πικάρ, ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ. Στο Κίεβο, ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως συνολικά 184 φορτηγά της ρωσικής αυτοκινητοπομπής που είχαν περάσει την Παρασκευή στην Ουκρανία χωρίς άδεια, επέστρεψαν στη Ρωσία.

"Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, από τη 1 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) η αποχώρηση από το έδαφος της Ουκρανίας 184 ρωσικών οχημάτων έχει επιβεβαιωθεί", δήλωσε ο ουκρανός εκπρόσωπος Αντρίι Λισένκο προς το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο ίδιος δήλωσε πως τα φορτηγά αναχώρησαν από τον ίδιο σταθμό μεθοριακής διέλευσης από τον οποίο είχαν εισέλθει, μέσω του ουκρανικού μεθοριακού οικισμού Ιζβάρινε. Δεν ελέγχθηκαν από τους ουκρανούς μεθοριακούς φρουρούς ούτε από τους τελωνειακούς.

Ερωτηθείς πόσα ρωσικά οχήματα εξακολουθούν να παραμένουν στην Ουκρανία, ο Λισένκο απάντησε: "Δεν γνωρίζω". Ο ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος υποστήριξε ακόμη πως τα ρωσικά φορτηγά ήταν φορτωμένα με εξοπλισμό παραγωγής από ουκρανικά στρατιωτικά εργοστάσια.

Ο Λισένκο είπε στους δημοσιογράφους πως ο εξοπλισμός αφαιρέθηκε από το εργοστάσιο Τοπάζ που παράγει το σύστημα ραντάρ Kolchuga, καθώς και από ένα εργοστάσιο στο Λουχάνσκ το οποίο παράγει γεμιστήρες όπλων.

Σημειώνεται ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έφθασε σήμερα Σάββατο στο Κίεβο για μια επίσκεψη με ισχυρό συμβολισμό, την ώρα που στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται η ένοπλη σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές.
Πηγή: skai.gr