Σε ουκρανικό έδαφος χωρίς άδεια το ρωσικό κομβόι – «Εισβολή» καταγγέλλει το Κίεβο

Νέα κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αφότου η Μόσχα διέταξε, χωρίς την άδεια του Κιέβου, τη ρωσική οχηματοπομπή που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για την ανατολική Ουκρανία να κινηθεί προς την πολιορκημένη πόλη του Λουχάνσκ.

Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία πως καθυστέρησε εκούσια την είσοδο της αυτοκινητοπομπής στην Ουκρανία, με σκοπό να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

«Πέρασαν στο έδαφος της Ουκρανίας χωρίς έγκριση ή συμμετοχή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ή [τη συνοδεία Ουκρανών] συνοριοφρουρών», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Αντρίι Λισένκο, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Θεωρούμε πως πρόκειται για μια άμεση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε σε  δήλωσή του στους δημοσιογράφους του ο Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο, στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

Προσέθεσε μάλιστα πως οι οδηγοί των φορτηγών είναι μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, συμπληρώνοντας ότι τα οχήματα είναι μισοάδεια και θα χρησιμοποιηθούν για την μεταφορά όπλων που θα χρησιμοποιηθούν από τους ρωσόφιλους αντάρτες.

Ο Ερυθρός Σταυρός αποσαφήνισε πως «δεν αποτελεί μέρος αυτού του κομβόι με κανέναν τρόπο».

Περίπου 70 φορτηγά έχουν ήδη εισέλθει στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

«Όλες οι δικαιολογίες για την καθυστέρηση της βοήθειας [...] έχουν εξαντληθεί. Η Ρωσική πλευρά έλαβε την απόφαση να δράσει», ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, προειδοποιώντας μάλιστα να μην υπάρξει καμία προσπάθεια να εμποδιστεί η κίνηση της αυτοκινητοπομπής.

Η Μόσχα κατηγόρησε ευθέως τις ουκρανικές Αρχές για «εσκεμμένη καθυστέρηση στην παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας», σε μία προσπάθεια «να δημιουργηθεί μία κατάσταση όπου δεν θα απέμενε κανείς για να λάβει τη βοήθεια».

Εν τω μεταξύ, ελικόπτερο Mi-24 του στρατού κατέρριψαν χθες Πέμπτη φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κοντά στο προπύργιο των ανταρτών Λουχάνσκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο πιλότοι, όπως δήλωσε σήμερα ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος Λισένκο.

Το αεροσκάφος επλήγη πάνω από την Γκεοργκιίβκα, 20 χλμ. νοτίως του Λουχάνσκ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ