Κλείσιμο

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου νέος (υποψήφιος) πρωθυπουργός της Τουρκίας

Τον νυν υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επέλεξε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας για την πρωθυπουργία της χώρας και την ηγεσία της παράταξης, όπως δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός και εκλεγμένος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ανάληψη της προεδρίας του AKP από τον κ. Νταβούτογλου απομένει πλέον να επικυρωθεί και τυπικά από τη συνεδρίαση του κόμματος στις 27 Αυγούστου. Μία ημέρα αργότερα, ο κ. Ερντογάν αφήνει την πρωθυπουργία μετά από περίπου 11 χρόνια και ορκίζεται πρόεδρος της Τουρκίας.

Ως ορκισμένος πρόεδρος, ο κ. Ερντογάν θα δώσει στον κ. Νταβούτογλου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις 29 Αυγούστου. Στη συνέχεια, θα απομένει η διαδικαστική έγκριση της Βουλής, που αναμένεται στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Ερντογάν τόνισε πως η επιλογή Νταβούτογλου έγινε μετά από «πολύ προσεκτικές διαβουλεύσεις», σημειώνοντας πως η «αποφασιστικότητά του να πολεμήσει το ‘παράλληλο κράτος’» ήταν επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. «Παράλληλο κράτος» είναι ο όρος που χρησιμοποιεί ο κ. Ερντογάν για να περιγράψει τους φερόμενους παρακρατικούς μηχανισμούς που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι προσπαθούν να τον ανατρέψουν.

Ο κ. Νταβούτογλου ήταν ένας από τους πιστούς συμμάχους του κ. Ερντογάν κατά το τεράστιο σκάνδαλο κυβερνητικής διαφθοράς που συγκλόνισε την Τουρκία στα τέλη του 2013 και τις αρχές του 2014, αγγίζοντας ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Η ενότητα του κινήματος είναι πάνω από όλα. Πολλού ελπίζουν για ρήγματα μέσα στο κόμμα μας, αλλά επιβιώσαμε τέτοιων εγχειρημάτων», τόνισε ο κ. Ερντογάν.

Ο κ. Νταβούτογλου έχει υπηρετήσει επί πολλά χρόνια ως πιστός σύμμαχος του κ. Ερντογάν. Αναλυτές και διεθνή μέσα ενημέρωσης εκτιμούν πως ο νέος τούρκος πρόεδρος χρειάζεται έναν πιστό αλλά και ισχυρό πρωθυπουργό, ο οποίος θα διασφαλίσει τη δύναμη του AKP ενόψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών του 2015.

Στις κάλπες του 2015 ο κ. Ερντογάν θέλει να κερδίσει μία μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε να προωθήσει συνταγματικές αναθεωρήσεις που θα ενισχύσουν τις εκτελεστικές αρμοδιότητες του προεδρικού του θώκου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ