Λύτρα €100 εκατ. ζητούσαν οι τζιχαντιστές από την οικογένεια του Φόλεϊ

Λύτρα ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ ζητούσαν αρχικά οι τζιχαντιστές απαγωγείς του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal ο διευθύνων σύμβουλος του ενημερωτικού ιστότοπου GlobalPost, για τον οποίο εργαζόταν.

Ο Φίλιπ Μπαλμπόνι, επικεφαλής της GlobalPost, είπε στη WSJ ότι το ποσό ζητούνταν από την οικογένεια του δημοσιογράφου και τους εργοδότες του.

Ο διευθυντής της διαδικτυακής εφημερίδας δεν θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις απαντήσεις της οικογένειας, λέγοντας ότι όλα τα στοιχεία δόθηκαν στις αρμόδιες κρατικές Αρχές.

Σημείωσε πάντως πως πριν από περίπου μία εβδομάδα οι ισλαμιστές επικοινώνησαν εκ νέου με την οικογένεια, λέγοντάς τους πως ο Φόλεϊ θα εκτελεστεί. Η οικογένεια ζήτησε έλεος και πίστωση χρόνου.

Την Τρίτη, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος δημοσιοποίησε βίντεο όπου εικονίζεται ο αποκεφαλισμός του Φόλεϊ από έναν αντάρτη. Ο δήμιος, που πιστεύεται πως είναι Βρετανός, προειδοποιεί πως η μοίρα του δεύτερου αμερικανού δημοσιογράφου που κρατά ως όμηρο η οργάνωση θα κριθεί από τις επόμενες ενέργειες των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Παρά την σαφή απειλή των τζιχαντιστών, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ, πλήττοντας θέσης του Ισλαμικού Κράτους και υποστηρίζοντας τις προσπάθειες ιρακινών και άτακτων κουρδικών δυνάμεων.

Χθες Τετάρτη, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να τιμωρήσουν τους δολοφόνους του Φόλεϊ, χαρακτηρίζοντας το Ισλαμικό κράτος ως «καρκίνο» που πρέπει να «εξοριστεί». Δεν αναφέρθηκε όμως στον δεύτερο όμηρο.

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Πέμπτη το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσαν πως το καλοκαίρι οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποίησαν ανεπιτυχή επιχείρηση για τη διάσωση αμερικανών ομήρων που κρατούνταν από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Σύμφωνα με διεθνή μέσα, ανάμεσα στους ομήρους-στόχους βρισκόταν και ο Φόλεϊ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Πενταγώνου, η επιχείρηση δεν πέτυχε καθώς οι όμηροι δεν βρίσκονταν στην «τοποθεσία-στόχο». Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, με στόχο «ένα συγκεκριμένο δίκτυο» στους κόλπους των τζιχαντιστών.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια παραδοχή της Ουάσιγκτον πως πραγματοποίησε στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη μεσανατολική χώρα, το Μάρτιο του 2011.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ