Κλείσιμο

Πρωθυπουργός ορίστηκε ο αρχηγός της χούντας στην Ταϊλάνδη

Ο αρχηγός της στρατιωτικής χούντας, που κατέλαβε στην εξουσία με πραξικόπημα το Μάιο στην Ταϊλάνδη, ορίσθηκε σήμερα πρωθυπουργός από μια μη εκλεγμένη συνέλευση στην οποία κυριαρχούν οι στρατιωτικοί.

Συνολικά 191 μέλη της Εθνικής Συνέλευσης ψήφισαν υπέρ του στρατηγού Πραγιούθ Τσαν-Ότσα, 60 ετών, μοναδικού υποψηφίου για τη θέση, έναντι μόνο τριών αποχών, σε μια ψηφοφορία που διήρκεσε περίπου 15 λεπτά και μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση.

Ο διορισμός του νέου πρωθυπουργού θα χρειασθεί την επίσημη έγκριση του βασιλιά της Ταϊλάνδης.

Ο στρατός υποστηρίζει πως κατέλαβε την εξουσία, στις 22 Μαΐου, για να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία και να αποκατασταθεί η σταθερότητα έπειτα από μήνες ταραχών ανάμεσα σε υποστηρικτές της ανατραπείσας πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα και τους μοναρχικούς αντιπάλους της.

Μολονότι ο διορισμός Πραγιούθ ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, η εξουσία θα παραμείνει σταθερά στα χέρια της χούντας, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Ο στρατηγός έχει δηλώσει πως σχεδιάζει να προχωρήσει για ένα χρόνο με πολιτικές μεταρρυθμίσεις, πριν πραγματοποιηθούν νέες εκλογές. Σύμφωνα με τη χούντα, η προσφυγή στις κάλπες θα λάβει χώρα ως τα τέλη του 2015.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Γερμανικό Πρακτορείο/Reuters