Οι ΗΠΑ προσπάθησαν αλλά απέτυχαν να απελευθερώσουν τον Φόλεϊ

Ανεπιτυχή επιχείρηση για τη διάσωση αμερικανών ομήρων που κρατούνταν από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία πραγματοποίησαν αυτό το καλοκαίρι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσαν το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος, την επομένη της δημοσιοποίησης βίντεο που δείχνει την εκτέλεση του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από τζιχαντιστή του ΙΚ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Πενταγώνου, η επιχείρηση δεν πέτυχε καθώς οι όμηροι δεν βρίσκονταν στην «τοποθεσία-στόχο». Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, με στόχο «ένα συγκεκριμένο δίκτυο» στους κόλπους των τζιχαντιστών. 

Όπως αναφέρουν μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα αμερικανούς αξιωματούχους, ανάμεσα στους ομήρους ήταν και ο δημοσιογράφος. Οι επίσημες ανακοινώσεις δεν αποσαφηνίζουν αν ο Φόλεϊ ήταν ανάμεσα στους προς απελευθέρωση ομήρους.

Χθες Τετάρτη, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να τιμωρήσουν τους δολοφόνους του Φόλεϊ, χαρακτηρίζοντας το Ισλαμικό κράτος ως «καρκίνο» που πρέπει να «εξοριστεί».

Σύμφωνα με την Λάιζα Μόνακο, κορυφαία προεδρική σύμβολο για ζητήματα τρομοκρατίας, ο κ. Ομπάμα ενέκρινε την επιχείρηση «νωρίτερα το καλοκαίρι», καθώς η εκτίμηση των υπηρεσιών ασφαλείας «ήταν πως οι όμηροι κινδύνευαν κάθε μέρα που περνούσαν στα χέρια του ΙΚ».

Σύμφωνα με τον Φίλιπ Μπαλμπόνι, διευθύνων σύμβουλο της GlobalPost, για λογαριασμό της οποίας εργαζόταν ο Φόλεϊ, η οικογένεια του δημοσιογράφου του έλαβε τον Νοέμβριο του 2013 το πρώτο μήνυμα e-mail από τους απαγωγείς του, οι οποίοι απαιτούσαν λύτρα και έδιναν αποδείξεις ότι ήταν ζωντανός.

Σημείωσε ότι δεν υπήρχε άλλη επικοινωνία μέχρι τις 13 Αυγούστου όταν η οικογένεια έλαβε μήνυμα ότι ο Φόλεϊ θα εκτελεστεί σε αντίποινα για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ