Έτοιμες να εξοπλίσουν τους Κούρδους του Ιράκ Γερμανία και Ιταλία

Έτοιμες να στείλει όπλα στους κούρδους αντάρτες πεσμεργκά, που μάχονται κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, είναι η Γερμανία και η Ιταλία, όπως δήλωσαν ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και η ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι.

Ο γερμανός ΥΠΕΞ σημείωσε πως κύριος λόγος πίσω από την απόφαση του Βερολίνου ήταν ο κίνδυνος μίας ευρείας καταστροφής στο Ιράκ σε περίπτωση κατάρρευσης των Κούρδων.

Η Γερμανία αναμένεται
να αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα τι είδους οπλισμό θα στείλει στους Κούρδους μαχητές. Από την πλευρά της, η Ρώμη θα παράσχει ελαφρά αυτόματα όπλα και πυρομαχικά που χρησιμοποιούν οι ιταλικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και παλαιά σοβιετικά όπλα που παρήχθησαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση και κατασχέθηκαν κατά τους εμφυλίους στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990.

Σημειώνεται πάντως πως η Γερμανία έχει ταχθεί κατά της δημιουργίας ενός αυτόνομου κράτους στον κουρδικό θύλακα στο βόρειο Ιράκ.

Ο κ. Σταίνμάγερ σημείωσε πως η Γερμανία θα συντονίσει τη δράση της με τη Γαλλία,
που ήδη παρέχει οπλισμό στους Κούρδους και τη Βρετανία, που έχει επίσης δηλώσει έτοιμη να βοηθήσει.

Η αποστολή όπλων θα είναι μία σημαντική στροφή στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας, η οποία παραδοσιακά αποφεύγει τέτοιου είδους κινήσεις.

Ερωτηθείς σχετικά, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε πως οι ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους έχουν μία «μοναδική ποιότητα» η οποία δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη τη Γερμανία.

Η επέλαση των τζιχαντιστών κατά τους τελευταίους δύο μήνες έχει προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, ενώ παράλληλα 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ