Πιθανότατα Βρετανός ο εκτελεστής του Τζέιμς Φόλεϊ, λέει το Λονδίνο

Στην παραδοχή ότι ο τζιχαντιστής αντάρτης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που εμφανίζεται σε βιντεομήνυμα να αποκεφαλίζει τον αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ «μοιάζει να είναι Βρετανός», με βάση την προφορά του, προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

Ενώ ειδικοί εξετάζουν την αυθεντικότητα του βίντεο, ο κ. Χάμοντ πρόσθεσε πως η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει πως είναι γνήσιο.

Οι εξελίξεις υποχρεώνουν τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να διακόψει για δεύτερη φορά τις διακοπές του και να επιστρέψει στην Ντάουνινγκ Στριτ, για σύσκεψη όπου θα συζητηθεί το συγκεκριμένο βίντεο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χάμοντ σχολίασε πως η Βρετανία είναι αντίθετη στο Ισλαμικό Κράτος «με κάθε ανάσα στο σώμα μας» και ότι είναι πιθανή η αποστολή Βρετανών στρατιωτών στη Βαγδάτη για την εκπαίδευση ιρακινών δυνάμεων ώστε να αντιπαρατεθούν σε αυτή την «οργάνωση του κακού».

Επανέλαβε πάντως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων σε εχθροπραξίες στο ιρακινό έδαφος και ότι δεν συντρέχει λόγος έκτακτης σύγκλησης του βρετανικού κοινοβουλίου.

Χαρακτήρισε το βίντεο της δολοφονίας του Τζέιμς Φόλεϊ ως «αποτροπιαστικό παράδειγμα της βαρβαρότητας της συγκεκριμένης οργάνωσης». Ο κ. Χάμοντ εξέφρασε την προσωπική αίσθηση φρίκης απέναντι σε αυτό που φαίνεται να είναι μία «βάρβαρη εκτέλεση».

Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός Βρετανών στη Συρία και στο Ιράκ που ενεργούν για λογαριασμό εξτρεμιστικών οργανώσεων.

«Πρόκειται για δηλητήριο, για έναν καρκίνο, όλα αυτά που συμβαίνουν στο Ιράκ και στη Συρία και κινδυνεύουμε με εξάπλωσή του σε άλλα σημεία της διεθνούς κοινότητας», είπε ο Φίλιπ Χάμοντ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο