Ρεκόρ επιθέσεων κατά εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια το 2013

Εκατόν πενήντα πέντε εργαζόμενοι στις διεθνείς υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2013, καθώς οι επιθέσεις παγκοσμίως σε εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια αυξήθηκαν κατά 66% σε σχέση με αυτές του 2012, σύμφωνα με σχετική έκθεση.

Η έκθεση της Aid Worker Security που δημοσιεύτηκε για να συμπέσει με την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας που γιορτάστηκε στις 19 Αυγούστου, καταγράφει αριθμό ρεκόρ 251 επιθέσεων οι οποίες έπληξαν 460 εργαζόμενους των τομέων της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης έδειξαν ότι εκτός των νεκρών άλλοι 171 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν και 134 απήχθησαν εντός του 2013.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γιαν Ελίασον δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις διακινδυνεύουν τις ζωές τους για να βοηθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο οι οποίοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.

«Ωστόσο, πολύ συχνά η ασφάλειά τους μπαίνει σε κίνδυνο με τον πιο κατάπτυστο τρόπο με απειλές, με επιθέσεις και με παράνομες πολεμικές μεθόδους» είπε ο κ. Ελίασον σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη. «Δυστυχώς, η τάση αυτή επιδεινώνεται αντί να βελτιωθεί» συμπλήρωσε.

Η κλιμακούμενη κρίση στη Συρία και το Νότιο Σουδάν αναφέρονται ως οι κύριοι λόγοι για τη δραματική αύξηση των επιθέσεων, παρότι το Αφγανιστάν παραμένει η πιο επικίνδυνη περιοχή για τους εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς 81 από αυτούς σκοτώθηκαν εκεί πέρυσι.

Σύμφωνα τώρα με τα προκαταρκτικά στοιχεία από τις 13 Αυγούστου του 2014 άλλοι 79 εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια έχουν σκοτωθεί σε διάφορες αποστολές καθώς εντάθηκε η βία στη Λωρίδα της Γάζας και στο Νότιο Σουδάν.

Η Τρίτη είχε οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας από τα Ηνωμένα Έθνη προς τιμήν των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης το 2003 στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη όπου σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γερμανικό Πρακτορείο