Nεκρή η σύζυγος και το παιδί ηγέτη της Χαμάς

Με ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Χαμάς επισφραγίστηκε το τέλος της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας η παράλληλη κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Κάιρο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.

Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά και μία έγκυος γυναίκα, έχουν σκοτωθεί ως τώρα στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινές επιδρομές, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ηγετικά στελέχη της Χαμάς ανέφεραν πως ανάμεσα στους στόχους των βομβαρδισμών ήταν και ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο στρατιωτικός επικεφαλής της οργάνωσης. Η γυναίκα του και το παιδί του ήταν ανάμεσα στους νεκρούς στη Γάζα.

«Του Μοχάμεντ Ντέιφ, του αξίζει να πεθάνει όπως ο Μπιν Λάντεν. Είναι νόμιμος στόχος και όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία, πρέπει να την εκμεταλλευτούμε για να τον εξοντώσουμε», δήλωσε δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών Γιδεόν Σάαρ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του στρατού.

Σύμφωνα επίσης με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές, σε μία από τις επιδρομές επλήγη το κτίριο του τηλεοπτικού καναλιού της Χαμάς, του Al Aqsa, τραυματίζοντας 21 άτομα.

Εν τω μεταξύ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς απείλησε πως είναι διατεθειμένη να στοχεύσει με ρουκέτες το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ προειδοποιώντας τις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν το αερολιμένα.

Στο απόγειο της κρίσης, στα τέλη Ιουλίου, ευρωπαϊκές και αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες είχαν αναστείλει τα δρομολόγιά τους προς το διεθνή αερολιμένα, μετά και τους φόβους που γέννησε η πρόσφατη τότε κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία.

Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την κατάρρευση των διαβουλεύσεων στο Κάιρο. Η εκεχειρία τερματίστηκε μετά την εκτόξευση τριών ρουκετών από την πλευρά της Γάζας με στόχο ισραηλινά εδάφη, καθώς το Τελ Αβίβ αποφάσισε να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής αποστολής κατηγόρησε το Ισραήλ πως έλαβε την «απόφαση» να «κάνει τις επαφές να αποτύχουν», σε δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα κατέστησε «αδύνατη τη συνέχιση των συνομιλιών» και «κατέστρεψε την προϋπόθεση πάνω στην οποία βασίζονταν οι επαφές».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ