Το Ισραήλ κινδυνεύει με «μακροχρόνιο πόλεμο» αν δε δεχτεί τα παλαιστινιακά αιτήματα

Προειδοποίηση προς το Ισραήλ πως θα «αντιμετωπίσει έναν μακρόχρονο πόλεμο» σε περίπτωση που δεν «αποδεχθεί τα αιτήματα του παλαιστινιακού λαού» απεύθυνε προς το Τελ Αβίβ ο υπεύθυνος της οργάνωσης Χαμάς για τις εξωτερικές υποθέσεις Οσάμα Χαμντάν, μέσω ανάρτησής του στο λογαριασμού του στο Facebook.

Ο κ. Χαμντάν τόνισε πως οι προτάσεις που έχουν γίνει στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο Κάιρο, όπου διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μίας μακρόπνοης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, δεν εκπληρώνουν τις προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού.

Το ως τώρα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσε, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ισραηλινός αξιωματούχος. «Ως τώρα, το Ισραήλ δεν έχει συμφωνήσει σε οιαδήποτε πρόταση», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως προϋπόθεση για μακροπρόθεσμη εκεχειρία είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια του Ισραήλ.

Το Τελ Αβίβ ζητά την αποστρατικοποίηση/αφοπλισμό της Λωρίδας της Γάζας, ενώ από την πλευρά της η Χαμάς επιδιώκει τον τερματισμό του επταετούς οικονομικού αποκλεισμού της Λωρίδας από Ισραήλ και Αίγυπτο.

Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν την περασμένη Τετάρτη να παρατείνουν την κατάπαυσης του πυρός κατά πέντε ημέρες, έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Υπενθυμίζεται πως χθες Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, κατήγγειλε πως ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ κατά σπιτιών στην πόλη Χαν Γιουνίς. Η εν λόγω καταγγελία δεν έχει επιβεβαιωθεί και η εκεχειρία παραμένει σε ισχύ.

Σχεδόν 2.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων, στις 8 Ιουλίου. Από την πλευρά του Ισραήλ, έχουν σκοτωθεί 64 στρατιώτες και τρεις άμαχοι, ένας εκ των οποίων ήταν ταϊλανδός εργάτης.

Τεράστια είναι και η ανθρωπιστική τραγωδία, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, περίπου 425.000 από τα 1,8 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας έχουν εκτοπιστεί από την κρίση,
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ