Mπαράζ ρουκετών πριν τη νέα εκεχειρία που συμφώνησαν Ισραήλ - Χαμάς

H ένατη κατά σειρά εκεχειρία - διάρκειας 72 ωρών- τέθηκε σε ισχύ στις 8 το πρωί στη Λωρίδα της Γάζας. Τη συμφωνία ανακοίνωσαν το Ισραήλ και η Χαμάς, αποδεχόμενοι την πρωτοβουλία του Καίρου.

Πάντως, ισραηλινά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ομοβροντία ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από Παλαιστινίους λίγο πριν την έναρξη της εκεχειρίας. "Αν η Χαμάς παραβιάσει την εκεχειρία, το Ισραήλ θα απαντήσει" προειδοποίησε ισραηλινός ανώτατος αξιωματούχος.

"Η Χαμάς ανακοίνωσε στην Αίγυπτο ότι αποδέχεται την τριήμερη εκεχειρία» δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σαμί Αμπού Ζούχρι.

"Είχαμε ήδη αποδεχτεί την αιγυπτιακή πρωτοβουλία πριν από τρεις εβδομάδες" δήλωσε, από την πλευρά του, στο γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Μαρκ Ρέγκεβ. "Η αιματοχυσία θα είχε αποφευχθεί εάν η Χαμάς την είχε τότε" δήλωσε.


"Δεν φεύγουμε, θα μείνουμε στη Λωρίδα της Γάζας, υπάρχουν ακόμη πολλές άλλες αποστολές για να ολοκληρώσουμε", δήλωσε πάντως ο εκπρόσωπος του στρατού Μοτί Άλμοζ στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel-2.

Λίγο προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την αποστολή του στη Λωρίδα της Γάζας για την καταστροφή όλων των γνωστών σηράγγων της Χαμάς.

Στο μεταξύ, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό για εγκλήματα πολέμου στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Όπως αναφέρει, σκότωναν πολίτες ενώ προσπαθούσαν να φύγουν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς σε έναν τομέα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, κάτι που συνιστά σαφή παραβίαση του δικαίου του πολέμου, κατά τη διάρκεια πολλών επεισοδίων μεταξύ 23 και 25 Ιουλίου.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ