«Σημαντικές διαφορές» Ρωσίας και ΗΠΑ για Ουκρανία στην επικοινωνία Ομπάμα-Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε την Παρασκευή ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένουν «σημαντικές διαφορές», ωστόσο και οι δύο χώρες σημείωσαν την ανάγκη για μία «άμεση και μακρόπνοη εκεχειρία» στην ανατολική Ουκρανία.

Παράλληλα, ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε αντιπαραγωγικές τις νέες οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα κατά τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνοντας πως η «παρούσα» κατάσταση δεν είναι στο συμφέρον ούτε της Μόσχας, ούτε της Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά της Ουάσιγκτον, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο κ. Ομπάμα εξέφρασε στον κ. Πούτιν τις «βαθιές του ανησυχίες» για την «αυξημένη υποστήριξη της Ρωσίας προς τους αυτονομιστές στην Ουκρανία».

Ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την προτίμησή του για διπλωματική επίλυση της κρίσης, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να «κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας».

Την ίδια στιγμή, τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο είχε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο άνδρες «συζήτησαν τις βαθιά αποσταθεροποιητικές» προσπάθειες της Ρωσίας να «παράσχει όπλα» στους αυτονομιστές αλλά και τον «αυξανόμενο» αριθμό βλημάτων που εκτοξεύονται προς την Ουκρανία από τα ρωσικά εδάφη.

Παράλληλα, ο κ. Μάιντεν ανακοίνωσε την εκταμίευση 8 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της ουκρανικής συνοριοφυλακής.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ