Πάνω από 1.500 νεκροί στη Γάζα, στα συντρίμμια της εκεχειρίας

Το «φράγμα» των 1.500 νεκρών Παλαιστινίων ξεπέρασε την Παρασκευή η κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, λίγες ώρες μετά την κατάρρευση της διμερούς ανθρωπιστικής εκεχειρίας, η οποία ήταν σχεδιασμένο να διαρκέσει 72 ώρες αλλά δεν διήρκεσε ούτε πέντε, κι ενώ η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από την εξαφάνιση ενός ισραηλινού στρατιώτη.

Σύμφωνα με μία αναλυτική καταγραφή των θυμάτων που πραγματοποίησε η εφημερίδα Washington Post, ανάμεσα στους νεκρούς άμαχους βρίσκονται και τουλάχιστον 268 παιδιά, μερικά εξ αυτών ηλικίας 1 έτους και κάτω.

Ακόμα και πριν την επίσημη κατάρρευσή της, η κατάπαυση του πυρός μετά βίας τέθηκε σε ισχύ, με τη Χαμάς και το Ισραήλ να ανταλλάσσουν πυρά αλλά και κατηγορίες για το σπάσιμο της εκεχειρίας.

Τουλάχιστον 53 Παλαιστίνοι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 άλλοι τραυματίστηκαν λόγω ισραηλινών βλημάτων που έπληξαν την περιοχή της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός.

Απαγωγή και διπλωματία

Εν τω μεταξύ, γόρδιο δεσμό θυμίζει πλέον η κατάσταση στο διπλωματικό μέτωπο, μετά τη φερόμενη απαγωγή ενός 23χρονου ισραηλινού στρατιώτη από αντάρτες της Χαμάς.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ο ανθυπολοχαγός Χαντάρ Γκόλντιν αιχμαλωτίστηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης «τρομοκρατών της Χαμάς» ενώ η ομάδα του κατέστρεφε σήραγγα των ανταρτών.

Η ίδια η Χαμάς δεν έχει επισήμως επιβεβαιώσει πως έχει στα χέρια της τον Γκόλντιν.

Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρετώδεις έρευνες του ισραηλινού στρατού για τον εντοπισμό του 23χρονου, με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι να καταδικάζει απερίφραστα την απαγωγή και να καλεί την παλαιστινιακή οργάνωση να απελευθερώσει τον κρατούμενο άμεσα και άνευ όρων.

Ο κ. Κέρι σημείωσε πως έχει έλθει σε επαφή με την Τουρκία και το Κατάρ προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του 23χρονου. Η Άγκυρα, δια στόματος του ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί, τονίζοντας όμως την ανάγκη επίτευξης εκεχειρίας.

Την απελευθέρωση του 23χρονου στρατιώτη ζήτησε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σημειώοντας πως αν η Χαμάς επιθυμεί την ειρήνη θα πρέπει να τον αφήσει ελεύθερο.

Προειδοποίησε παράλληλα πως είναι πολύ δύσκολη η επιστροφή στην κατάπαυση του πυρός, ειδικά όταν η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να δει την Χαμάς ως φερέγγυο συνομιλητή.
Πηγή: Newdesk ΣΚΑΪ