Ακυρώθηκε ο δρακόντειος νόμος για την ομοφυλοφιλία στην Ουγκάντα

Την ακύρωση του πολύκροτου νόμου που επέβαλε αυστηρότατες ποινές την ομοφυλοφιλία την Ουγκάντα αποφάσισε το συνταγματικό δικαστήριο της αφρικανικής χώρας.

Η απόφαση του δικαστηρίου εστίασε στη διαδικασία ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη, καθώς στην ψηφοφορία δε συμμετείχε ο απαραίτητος ελάχιστος αριθμός βουλευτών.

«Ο πρόεδρος [του κοινοβουλίου] ήταν υποχρεωμένος να διασφαλίσει πως υπήρχε ο ελάχιστος αριθμός βουλευτών. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως ενήργησε παράνομα», αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου.

Με την ανακοίνωση της απόφασης, δεκάδες άνθρωποι μέσα και έξω από το δικαστήριο ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Ο νόμος, που είχε καταδικαστεί από πολλά κράτη της Δύσης, προέβλεπε έως και ισόβια κάθειρξη για ομοφυλοφιλικό έρωτα, με τις βαρύτερες ποινές να προβλέπονται για τους κατ’ επανάληψη «δράστες».

Πολυετείς ποινές προβλέπονταν και για όσους καταδικάζονταν για «απόπειρα ομοφυλοφιλίας» ή την «προώθηση της ομοφυλοφιλίας».

Παρά τις επικρίσεις της Δύσης όμως, ο νόμος έχει πολλούς υποστηρικτές στην Ουγκάντα, οι οποίοι αναμένεται να ασκήσουν έφεση και να οδηγήσουν την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η ομοφυλοφιλία παραμένει παράνομη στην Ουγκάντα βάσει παλαιότερης νομοθεσίας, η οποία αναμένεται να τεθεί εκ νέου σε ισχύ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ