Την απαγόρευση της ακραίας σιωνιστικής οργάνωσης LDJ εξετάζουν οι γαλλικές αρχές

Η ενδεχόμενη διάλυση του Συνδέσμου Εβραϊκής Άμυνας (LDJ), μιας μικρής ομάδας νεαρών, ακραίων σιωνιστών, έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Γαλλία, λίγες ώρες πριν από μια διαδήλωση υποστήριξης προς το Ισραήλ στο Παρίσι.

Το θέμα αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα Λιμπερασιόν αναφέροντας στην πρώτη σελίδα της ότι το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει εκτός νόμου τον LDJ. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από μια καλά πληροφορημένη πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Τηρώντας τον νόμο, προχωρούμε σε λεπτομερή νομική ανάλυση" του ζητήματος, εξήγησε.

Νωρίτερα, όταν ρωτήθηκε για την τύχη του LDJ, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ απάντησε αορίστως ότι οι αρχές ερευνούν "όλες τις οργανώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα". Την περασμένη εβδομάδα πάντως είχε χαρακτηρίσει "ακραία" την ομάδα αυτή, καταγγέλλοντας "αξιόμεμπτες ενέργειες που πρέπει να καταδικάζονται".

Η ομάδα αυτή, στην οποία μετέχουν αρκετές δεκάδες νέοι, δέχτηκε έντονη κριτική αφότου ορισμένα μέλη της συγκρούστηκαν βίαια με φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές στις 13 Ιουλίου κοντά σε μια συναγωγή στο Παρίσι. Ο LDJ αρνείται ότι έχει προβεί σε παράνομες ενέργειες στη Γαλλία, μολονότι εμπνέεται από τον αμερικανικό Jewish Defence League (Σύνδεσμος Εβραϊκής Άμυνας) ο οποίος έχει χαρακτηριστεί "τρομοκρατική οργάνωση" από το FBI από το 2001. Επίσης, ο LDJ έχει υιοθετήσει το έμβλημα (μια γροθιά πάνω σε ένα μαύρο άστρο του Δαβίδ σε κίτρινο φόντο) του Kach, ενός κόμματος που είναι εκτός νόμου στο Ισραήλ. Και ορισμένα από τα μέλη του λέγεται ότι εκπαιδεύονται στο κραβ μαγκά, μια πολεμική τέχνη που εφαρμόζει ο ισραηλινός στρατός.
Πηγή: skai.gr