Λουτρό αίματος με 17 νεκρούς σε κεντρική αγορά της Γάζας εν μέσω εκεχειρίας

Πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε κατάμεστη κεντρική αγορά της Γάζας, περίπου μισή ώρα πριν τη λήξη της 4ωρης μονομερούς εκεχειρίας που είχε κηρύξει το Ισραήλ μεταξύ 15:00 και 19:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος.

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 150 άλλοι τραυματίστηκαν σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες Υγείας.

Πηγές του Associated Press καταγγέλλουν επιδρομή της ισραηλινής αεροπορίας, ενώ αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν στο BBC πως πρόκειται για πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης.

Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Σημειώνεται πως ο ισραηλινός στρατός είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους της Γάζας να μην επιστρέψουν στις ζώνες από τις οποίες έχει ζητήσει την απομάκρυνση των αμάχων, όμως η περιοχή όπου σημειώθηκε η επίθεση, η Σετζαΐα, δεν βρισκόταν σε αυτή τη λίστα.

Περισσότεροι από 1.300 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας λόγω των συγκρούσεων και των βομβαρδισμών, με την κρίση να διανύει πλέον την 22η ημέρα της.

Η μονομερής εκεχειρία ανακοινώθηκε λίγη ώρα μετά το δριμύ κατηγορώ που εξαπέλυσε ο ΟΗΕ κατά του Ισραήλ για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό σχολείου-καταφυγίου του Οργανισμού στη Γάζα.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ έκανε λόγο για επίθεση που προκαλεί «παγκόσμια ντροπή», ενώ έκανε γνωστό πως η υπηρεσία αρωγής του Οργανισμού (UNRWA) είχε ενημερώσει 17 φορές το Ισραήλ ότι το σχολείο στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια φιλοξενούσε εκτοπισμένους αμάχους.

Η τελευταία ειδοποίηση είχε γίνει «ώρες πριν την επίθεση».

Το περιστατικό καταδίκασαν απερίφραστα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ε τον Λευκό Οίκο να εκφράζει την «ανησυχία του» για το γεγονός ότι οι άμαχοι δεν είναι ασφαλείς στα καταφύγια του ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ, τρομακτικές διατάσεις λαμβάνει και η ανθρωπιστική κρίση, με περισσότερους από 200.000 Παλαιστίνιους να έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ζητώντας προστασία στα καταφύγια της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ (UNRWA).

Η υπηρεσία προειδοποιεί πλέον πως βρίσκεται σε «οριακό σημείο», καθώς δεν μπορεί να ικανοποιήσει πλέον τις ανάγκες των εκτοπισμένων.

Από την πλευρά του Ισραήλ, 56 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ως τώρά κατά τη διάρκεια των μαχών, μετά από ακόμα τρεις θανάτους την Τετάρτη. Νεκροί έχουν πέσει και τρεις άμαχοι, δύο Ισραηλινοί και ένας ταϊλανδός εργάτης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ