ΟΗΕ: Το Ισραήλ πίσω από την επίθεση στο σχολείο – τους είχαμε ειδοποιήσει 17 φορές

Δριμύ κατηγορώ κατά του Ισραήλ εξαπέλυσαν τα Ηνωμένα Έθνη για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορώντας το Τελ Αβίβ για το αιματοκύλισμα που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως δήλωσε στο BBC ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Κρις Γκιουνές, η υπηρεσία αρωγής του Οργανισμού (UNRWA) είχε ενημερώσει 17 φορές το Ισραήλ πως το σχολείο στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια φιλοξενούσε εκτοπισμένους αμάχους, με την τελευταία ειδοποίηση μάλιστα να λαμβάνει χώρα «ώρες πριν την επίθεση».

Ο κ. Γκιουνές έκανε λόγο για μία επίθεση που προκαλεί «παγκόσμια ντροπή», σημειώνοντας πως τα ισραηλινά πυρά προκάλεσαν «πολλούς θανάτους». Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται γυναίκες και παιδιά.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής της UNRWA στη Γάζα, Μπομπ Τέρνερ, ο ΟΗΕ είναι πεπεισμένος πως το πλήγμα προήλθε από ισραηλινό πυροβολικό.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός απάντησε πως στρατιώτες του απάντησαν σε πυρά που εκτοξεύτηκαν «από την περιοχή του σχολείου», χωρίς όμως να αναλάβει την ευθύνη για το μοιραίο πλήγμα.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της επίθεσης, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Τουλάχιστον 54 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί ως τώρα την Τρίτη στη Λωρίδα της Γάζας με τον συνολικό απολογισμό από τους βομβαρδισμούς και τις συγκρούσεις της 22ήμερης επίθεσης ξεπερνά πλέον του 1.280 νεκρούς και τους 7.170 τραυματίες.

Εν τω μεταξύ, τρομακτικές διατάσεις λαμβάνει και η ανθρωπιστική κρίση, με περισσότερους από 200.000 Παλαιστίνιους να έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ζητώντας προστασία στα καταφύγια της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ (UNRWA).

Η υπηρεσία προειδοποιεί πλέον πως βρίσκεται σε «οριακό σημείο», καθώς δεν μπορεί να ικανοποιήσει πλέον τις ανάγκες των εκτοπισμένων.

Από την πλευρά του Ισραήλ, 53 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ως τώρά κατά τη διάρκεια των μαχών. Νεκροί έχουν πέσει και τρεις άμαχοι, δύο Ισραηλινοί και ένας ταϊλανδός εργάτης.

Προσπάθειες αναθέρμανσης της διπλωματίας

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίτευξη διμερούς εκεχειρίας, παρά την προειδοποίηση του επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς πως η οργάνωση δεν πρόκειται να αποδεχτεί μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός έως ότου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, δηλαδή αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και άρση του 7ετούς οικονομικού αποκλεισμού του θύλακα από το Ισραήλ.

Επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι το Κάιρο, όπου οι αιγύπτιοι διαμεσολαβητές φέρονται να ετοιμάζουν μία τροποποιημένη πρόταση για τουλάχιστον προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία.

Παλαιστινιακές ομάδες αναμένεται να μεταβούν εντός της ημέρας στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα για διαπραγματεύσεις.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ