Κλείσιμο

Διαμεσολάβηση ΗΠΑ για εκεχειρία στη Γάζα ζήτησε ο Νετανιάχου

Τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να επιτευχθεί διμερής εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας έχει ζητήσει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Σύμφωνα με τον κ. Κέρι, ο ισραηλινός ηγέτης των ενημέρωσε πως το Τελ Αβίβ θα αποδεχόταν κατάπαυση του πυρός που «θα επέτρεπε στο Ισραήλ να προστατεύσει τον εαυτό του από τις σήραγγες» που χρησιμοποιούν παλαιστίνιοι αντάρτες και δεν θα χάσει τη «μεγάλη θυσία που έχει κάνει ως τώρα».

Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για επίσημη πρόταση για εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα το Channel 2 της ισραηλινής τηλεόρασης μετέδιδε πως είχε επιτευχθεί συμφωνία για εκεχειρία, είδηση που στη συνέχεια απέσυρε.

Σημειώνεται πως νωρίτερα εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε πως η οργάνωση «θα μπορούσε να σκεφτεί» πρόταση ανθρωπιστικής εκεχειρίας σε περίπτωση που το Ισραήλ θα έδινε εγγυήσεις για τη διαμεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας.

Οι μικρή αναθέρμανση του διπλωματικού μετώπου έρχεται μετά την πλέον πολύνεκρη νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες Υγείας.

Η αιματοχυσία ανέβασε τον συνολικό τραγικό απολογισμό σε περισσότερους από 1.115 νεκρούς, καθώς η κρίση διανύει την 22 ημέρα της.

Μεταξύ των νεκρών φαίνεται πως βρίσκονται και εργαζόμενοι των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανέφερε μέσω Twitter η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ στη Γάζα (UNRWA).

Εν τω μεταξύ, μεγαλώνει ο φόρος αίματος που πληρώνει ο ισραηλινός στρατός, καθώς 53 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, στις 17 Ιουλίου. Νεκροί έχουν πέσει επίσης δύο ισραηλινοί άμαχοι και ένας ταϊλανδός εργάτης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ