Κυρώσεις «τρίτου επιπέδου» αποφάσισε η ΕΕ για τη Ρωσία (upd)

Σε συμφωνία για την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων «τρίτου βαθμού» σε βάρος συγκεκριμένων κλάδων της ρωσικής οικονομίας ήλθαν οι πρεσβευτές των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έως τώρα δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, όπως, σύμφωνα με πηγές των πρακτορείοων Bloomberg και Associated Press, οι κυρώσεις μπλοκάρουν τις κρατικές ρωσικές τράπεζες από το να πωλούν ομόλογά ή μετοχές τους στην Ευρώπη, περιορίζουν τις εξαγωγές βιομηχανικού υλικού που θα μπορούσαν να εκσυγχρονίσουν την πετρελαϊκή βιομηχανία και απαγορεύουν τουλάχιστον εν μέρει τις εξαγωγές όπλων και αγαθών «διπλής χρήσης» (πολιτικής και στρατιωτικής).

Σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου Reuters, οι κυρώσεις θα αφορούν πετρελαιοειδή, τον τομέα της άμυνας και τεχνολογικά αγαθά, και να είναι ανανεώσιμες κάθε τρεις μήνες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανακοινώσει πως θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ε.Ε. αν προβεί σε στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις.

Νωρίτερα, οι πρεσβευτές της Ε.Ε. συμφώνησαν να επιβάλουν «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων σε τέσσερις ρώσους επιχειρηματίες πρόσκεινται στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με την κατηγορία ότι επωφελήθηκαν από την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας ή ότι υποστήριξαν έμπρακτα την αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η επιβολή κυρώσεων σε τέσσερις οντότητες, μεταξύ αυτών και σε μια τράπεζα, για τους ίδιους λόγους.

Τα ονόματα των νέων στόχων θα δημοσιοποιηθούν αύριο Τετάρτη στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.

Στον κατάλογο με τις κυρώσεις της Ε.Ε. περιλαμβάνονται ήδη 87 πρόσωπα, μεταξύ αυτών και αρκετά μέλη του ρωσικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας, και 20 οντότητες εναντίον των οποίων έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε. και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων.

Νωρίτερα την Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε πως ακυρώνει την προγραμματισμένη για Τετάρτη έξοδό της στις αγορές, επικαλούμενη «μη ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά».

Ήταν η δεύτερη συναπτή εβδομάδα που η Μόσχα ακύρωσε προγραμματισμένη δημοπρασία χρέους.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ