Μπαν Κι-μουν: Σταματήστε τη βία στη Γάζα, «στο όνομα της ανθρωπότητας»

Δραματική έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυνε την Δευτέρα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, μετά την κατάρρευση των προσπαθειών για εκεχειρία.

Μιλώντας από έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μπαν τόνισε πως η Γάζα βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση» και ζήτησε τον τερματισμό των εχθροπραξιών «στο όνομα της ανθρωπότητας». Επανέλαβε την πρόταση του Οργανισμού για άμεση κατάπαυση και άνευ όρων του πυρός.

Ο κ. Μπαν άσκησε δριμεία κριτική και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, κατηγορώντας τη Χαμάς πως εκτοξεύει ρουκέτες έναντι κατοικημένων περιοχών του Ισραήλ και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πως έχουν χρησιμοποιήσει ισχυρότατα εκρηκτικά στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας.

Υπογράμμισε παράλληλα πως οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν την ευθύνη να προστατεύουν αμάχους. Τουλάχιστον 1.031 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητα άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κρίσης, η οποία διανύει πλέον την 21η μέρα της.

Το πρωί της Δευτέρας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα απόφαση του προεεδρίου μέσω της οποίας απευθύνει έκκληση σε Ισραήλ και Χαμάς να «αποδεχτούν και να υλοποιήσουν» μία «άμεση και άνευ όρων» ανθρωπιστική εκεχειρία.

Σημειώνεται πως αποφάσεις του προεδρείου είναι κατώτερες σε δύναμη από ψηφίσματα, αλλά απαιτούν τη θετική ψήφο όλων των 15 μελών του Συμβουλίου.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επέκρινε την έκκληση που απηύθυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας, σημειώνοντας ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαχητών της Χαμάς αλλά παραμελεί την ασφάλεια του Ισραήλ.

«Σχετίζεται με τις ανάγκες μιας δολοφονικής τρομοκρατικής ομάδας που επιτίθεται εναντίον των Ισραηλινών πολιτών και δεν έχει καμία απάντηση για τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ» είπε ο ίδιος ο κ. Νετανιάχου στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, όπως ανέφερε το πρωθυπουργικό του γραφείο.

Το Συμβούλιο κάλεσε τις δύο πλευρές να παρατείνουν την εκεχειρία καθ’ όλη τη διάρκεια της μουσουλμανικής εορτής Εΐντ αλ-Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού, «και πέραν αυτής». Παράλληλα, το ΣΑ ζητά από τις αντιμαχόμενες πλευρές να προβούν σε προσπάθειες την επίτευξη μίας «εκεχειρίας με διάρκεια που θα χαίρει πλήρη σεβασμό» με βάση την αιγυπτιακή διαμεσολαβητική πρόταση.

Άμεση και άνευ όρων κήρυξη εκεχειρίας στη Γάζα, στη βάση της συμφωνίας του 2012, ζήτησε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας ότι οτι η κατάπαυση του πυρός είναι «στρατηγικά επιβεβλημένη».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ