Ολλανδία: «Μη ρεαλιστική»μία ένοπλη αποστολή στα συντρίμμια του Boeing

Οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας, της Αυστραλίας και της Μαλαισίας απέκλεισαν τελικά το ενδεχόμενο να αναπτύξουν μια διεθνή, οπλισμένη αποστολή για να φρουρεί την τοποθεσία όπου συνετρίβη το αεροσκάφος Boeing 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, όπως δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

«Συμπεράναμε ότι υπάρχει αληθινός κίνδυνος μια διεθνής αποστολή να εμπλακεί αμέσως στη σύγκρουση στη σύγκρουση στην Ουκρανία», επισήμανε ο κ. Ρούτε, και πρόσθεσε ότι «δεν είναι ρεαλιστικό» να επιδιωχθεί στρατιωτική κυριαρχία έναντι των βαριά οπλισμένων αυτονομιστών σε μια περιοχή τόσο κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

«Ακόμη και μια στρατιωτική επέμβαση πολύ μεγάλης κλίμακας δεν θα μας εξασφάλιζε το πλεονέκτημα», σημείωσε ο κ. Ρούτε, 10 ημέρες πλέον μετά την κατάρριψη του μοιραίου αεροσκάφους.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι εξετάστηκαν «όλες οι διαθέσιμες επιλογές» ώστε να υπάρξει εγγύηση για την ασφάλεια των τοποθεσιών όπου έχουν καταπέσει συντρίμμια του αεροσκάφους. Η κατάσταση ασφαλείας επί του πεδίου αξιολογείται «καθημερινά», προσέθεσε.

Εν τω μεταξύ, ανεστάλη έως αύριο Δευτέρα η προσπάθεια 30 ιατροδικαστών και άοπλων ολλανδών αστυνομικών να προσεγγίσουν το σημείο της συντριβής, εξαιτίας των σφοδρών μαχών που σημειώθηκε νωρίτερα την Κυριακή στην περιοχή της συντριβής.

Στόχος των εμπειρογνωμόνων είναι να ερευνήσουν τα αίτια της συντριβής, που αποδίδεται σε κατάρριψη, αλλά και να ανασύρουν τις σορούς των επιβαινόντων που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.

Οι ολλανδοί ιατροδικαστές έχουν συμπεράνει πως συνολικά έχουν βρεθεί 227 σοροί, με τις υπόλοιπες 69 να παραμένουν «παγιδευμένες» στα συντρίμμια.

Η Ολλανδία έχει τεθεί επικεφαλής της διαδικασίας ταυτοποίησης των θυμάτων και της έρευνας που διεξάγεται για τα αίτια του δυστυχήματος, καθώς από τους συνολικά 298 επιβαίνοντες στο Μπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών, οι 193 ήταν Ολλανδοί.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters