Υπέρ νέων σκληρών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας η γερμανική ελίτ

Πηγή: Deutsche Welle

Υπέρ της επιβολής περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω της απροθυμίας της, όπως υποστηρίζεται να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία, τάσσονται σήμερα ηγετικά στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης.

Όπως γράφει στην αυριανή του έκδοση το περιοδικό Ser Spiegel, την Τρίτη οι πρέσβεις των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. αναμένεται να συμφωνήσουν στις Βρυξέλλες για τον κατάλογο των πρώτων «σκληρών» οικονομικών κυρώσεων.

Οι κυρώσεις θα στρέφονται εναντίον ρωσικών τραπεζών, εταιριών αλλά και ιδιωτών. Πιθανολογείται ότι προς το τέλος της εβδομάδας οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί θα δώσουν γραπτώς τη συγκατάθεσή τους. Ελπίδα της Γερμανίας είναι να πραγματοποιηθεί γι' αυτό το λόγο έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Όπως δηλώνει σε συνέντευξή του στο ίδιο περιοδικό ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταιϊνμάγερ, στόχος είναι τα βάρη των κυρώσεων να είναι «δίκαια μοιρασμένα».

Παράλληλα με αυτές πρόκειται να συμφωνηθούν και ορισμένοι κανόνες, στη βάση των οποίων τα μέτρα θα μπορούν να διευρύνονται «γρήγορα». Την ίδια ώρα όμως θα προβλέπεται και μια διαδικασία άρσης των κυρώσεων, που θα εξαρτάται από τη στάση της Μόσχας.

Σόιμπλε: οι κυρώσεις αποφέρουν καρπούς

Την αναγκαιότητα λήψης μέτρων σε βάρος της Ρωσίας υποστηρίζει και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως τονίζει προς την κυριακάτικη Bild «υψίστη προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνη». Κατά την άποψη του «κανείς στη Μόσχα δεν θα πρέπει να σχηματίσει την εντύπωση ότι στο τέλος η Ρωσία θα μπορεί να επιτύχει με την τακτική της».

Όπως εκτιμά ο κ. Σόιμπλε ήδη οι έως τώρα κυρώσεις δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα: το ρωσικό νόμισμα χάνει αξία, το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό αυξάνεται και η οικονομική ανάπτυξη είναι αδύναμη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπ. Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος χαρακτηρίζει δευτερευούσης σημασίας τα οικονομικά συμφέροντα στην περίπτωση επιβολής νέων κυρώσεων.
Πηγή: Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο