Στο κενό ως τώρα οι προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα

Ατελέσφορη φαντάζει προς το παρόν η προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη μακρόπνοης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Επίθεση στη Χαμάς, την οποία κατηγόρησε πως παραβιάζει την 24ωρη εκεχειρία που η ίδια κήρυξε, εξαπέλυσε το απόγευμα της Κυριακής μέσω του CNN ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, απορρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός από την πλευρά του ισραηλινού στρατού.

«Συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Νετανιάχου. «Θα προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια χρειάζεται προκειμένου να υπερασπιστούμε το λαό μας», προσέθεσε.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως 28 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί από τη Γάζα προς ισραηλινά εδάφη σήμερα Κυριακή. Δεν αποσαφηνίζουν αν οι βολές έγιναν πριν ή μετά την έναρξη της μονομερούς εκεχειρίας της Χαμάς, στις 14:00.

Ενημερώσεις για εκτοξεύσεις ρουκετών αναρτήθηκαν και μετά τις 14:00 στον επίσημο λογαριασμό του στρατού στο Twitter, με μία ανάρτηση να γίνεται ενώ ο κ. Νετανιάχου μιλούσε στο CNN.

Μιλώντας στην εκπομπή Meet the Press του NBC, ο κ. Νετανιάχου επισήμανε ότι «μοναδική επιλογή» είναι η ειρηνευτική πρωτοβουλία με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου και πρόσθεσε ότι στόχος του Ισραήλ είναι η «αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας».

Μιλώντας στο αμερικανικό CBS, ο ισραηλινός ηγέτης παραδέχτηκε μεν πως η διεθνής κοινή γνώμη κλίνει πλέον εναντίον του Ισραήλ, λόγω των αυξανόμενων θανάτων παλαιστίνιων αμάχων, αλλά τόνισε πως ο αγώνας των δημοσίων σχέσεων δεν είναι δυνατό να έχει προτεραιότητα σε βάρος της ασφάλειας του Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου, ο Μαρκ Ρετζέβ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η πρόταση της Χαμάς για νέα 24ωρη εκεχειρία «δεν είναι σοβαρή». «Η Χαμάς πρότεινε μία εκεχειρία και στη συνέχεια παραβίασε την ίδια την εκεχειρία που είχε προτείνει. Στερείται σοβαρότητας (η πρόταση). Εκεχειρία σημαίνει εκεχειρία», σχολίασε.

Νωρίτερα το μεσημέρι της Κυριακής, η Χαμάς κήρυξε μονομερώς 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας (από τις 14:00), παρά το γεγονός ότι το βράδυ του Σαββάτου είχε αρνηθεί να παρατείνει την προηγούμενη κατάπαυση του πυρός.

Σε γραπτή δήλωσή του, εκπρόσωπος της οργάνωσης απέδωσε την απόφαση για κήρυξη μονομερούς εκεχειρίας στην κατάσταση του παλαιστινιακού λαού και της γιορτής του Έιντ, που σηματοδοτεί τη λήξει του Ραμαζανιού και θα λάβει χώρα είτε τη Δευτέρα είτε την Τρίτη, ανάλογα με το φεγγάρι.

Το Ισραήλ αντίθετα είχε αποδεχτεί την επιμήκυνση της κατάπαυσης του πυρός, ανακοινώνοντας δική του 24ωρη μονομερή εκεχειρία το βράδυ του Σαββάτου. Η εκεχειρία όμως κατέρρευσε το πρωί της Κυριακής, με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να καταγγέλλουν την «αδιάκοπη» ρίψη ρουκετών και οβίδων από τη Χαμάς.

Τουλάχιστον εφτά Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά την επανέναρξη των συγκρούσεων στον παλαιστινιακό θύλακα, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές, με τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων να ανέρχεται πλέον σε 1.031, καθώς διανύουμε τη 19η ημέρα της κρίσης. Σημειώνεται πως ο αριθμός των νεκρών είχε νωρίτερα τοποθετηθεί στους 1.060, αλλά αναθεωρήθηκε προς τα κάτω.

Τους 6.000 πλησιάζουν οι τραυματίες.

Εν τω μεταξύ, σε 43 ανέρχονται πλέον οι ισραηλινοί στρατιώτες που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κρίσης, αφότου ένας ακόμα στρατιώτης σκοτώθηκε από οβίδα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Νεκροί έχουν πέσει και τρεις άμαχοι, δύο Ισραηλινοί και ένας ταϊλανδός εργάτης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ