Παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα για 4 ώρες από το Ισραήλ

Την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας κατά 4 ακόμα ώρες, δηλαδή ως τα μεσάνυχτα, αποφάσισε η κυβέρνηση του Ισραήλ, σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου, του Reuters, του Associated Press και του BBC, αλλά και βάσει των όσων μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί αν η Χαμάς έχει επίσης συμφωνήσει στην παράταση της εκεχειρίας, η οποία κανονικά εκπνέει στις 20:00 το βράδυ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος).

Μιλώντας πριν την απόφαση του Ισραήλ, εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε πως η οργάνωση εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης, αλλά διευκρινίζοντας πως «αυτό δεν σημαίνει πως υποχωρούμε από τα γνωστά μας αιτήματα».

Υπενθυμίζεται πως Χαμάς έχει διαμηνύσει πως θα συναινέσει σε μακρόπνοη εκεχειρία μόνο σε περίπτωση που το Τελ Αβίβ αίρει τον επταετή οικονομικό αποκλεισμό της Λωρίδας.

Εν τω μεταξύ, σε τουλάχιστον 1.032 ανέρχονται οι νεκροί Παλαιστίνιοι, μετά από 19 ημέρες βομβαρδισμών και συγκρούσεων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Τους 6.000 πλησιάζει ο αριθμός των τραυματιών.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε εντυπωσιακά το Σάββατο, καθώς, εκμεταλλευόμενοι την εκεχειρία, οι κάτοικοι της Γάζας και οι υπηρεσίες Υγείας ερεύνησαν τα ερείπια κτηρίων που είχαν βομβαρδιστεί κατά τις τελευταίες ημέρες, ανασύροντας περισσότερες από 130 σορούς.

Από την πλευρά του Ισραήλ, 42 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της κρίσης. Ανάμεσά τους βρίσκονται δύο άμαχοι.


Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ