Οι ΗΠΑ εκκένωσαν την πρεσβεία τους στη Λιβύη εν μέσω βίας στην Τρίπολη

Το αναστολή της λειτουργίας της πρεσβείας τους στην Τρίπολη της Λιβύης ανακοίνωσαν το Σάββατο οι Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων μεταξύ αντιμαχόμενων πολιτοφυλακών που συγκλονίζουν τη λιβυκή πρωτεύουσα κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Το διπλωματικό προσωπικό έχει ήδη απομακρυνθεί και έχει μεταφερθεί, με συνοδεία ασφαλείας, στη γειτονική Τυνησία, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανανεωμένη ταξιδιωτική οδηγία για τη Λιβύη, συμβουλεύοντας αμερικανούς πολίτες να μην μεταβαίνουν στη χώρα και καλώντας όσους βρίσκονται ήδη εκεί να «αποχωρήσουν αμέσως».

Η απόσυρση των εργαζόμενων «υπογραμμίζει την ανησυχία της κυβέρνησης Ομπάμα για τον αυξημένο κίνδυνο [που αντιμετωπίζουν] οι αμερικανοί διπλωμάτες στο εξωτερικό», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ.

Επίκεντρο των πιο πρόσφατων συγκρούσεων έχει υπάρξει το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, όπου δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πλήθος πτήσεων έχει ακυρωθεί.

Υπενθυμίζεται πως το Σεπτέμβριο του 2012 ο αμερικανός πρεσβευτής στη Λιβύη Κρίστοφερ Στίβενς και τρεις ακόμα διπλωματικοί υπάλληλοι είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια επίθεσης όχλου στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ