Κλείσιμο

Πάνω από 950 νεκροί στη Γάζα, καθώς εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες

Σε περισσότερους 950 νεκρούς ανέρχεται πλέον ο τραγικός απολογισμός της αιματοχυσίας στη Λωρίδα της Γάζας, αφότου το πρωί του Σαββάτου ανασύρθηκαν από ερείπια κτηρίων οι σοροί τουλάχιστον 76 Παλαιστινίων.

Τα πτώματα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών που άρχισαν αφότου τέθηκε σε ισχύ η διμερής 12ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα. Μετά την έναρξη της βραχύβιας εκεχειρίας, οι κάτοικοι της Γάζας και οι υπηρεσίες Υγείας τόλμησαν να κινηθούν σε ζώνες που διαφορετικά θεωρούνται πολύ επικίνδυνες, καθώς αποτελούν συχνά στόχο ισραηλινών βομβαρδισμών.

Ο αριθμός των νεκρών δεν αποκλείεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στα χαλάσματα.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται και οι τουλάχιστον 19 άνθρωποι που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των νυχτερινών αεροπορικών επιδρομών βομβαρδισμών. Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και 18 μέλη της ίδιας οικογένειας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων δεν επιβεβαίωσε την επίθεση και σημείωσε πως η καταγγελία των Παλαιστινίων ερευνάται.

Διπλωματικός αγώνας

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι πυρετώδεις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τουλάχιστον ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως «παράθυρο» για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Επίκεντρο των εξελίξεων είναι το Παρίσι, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Τουρκίας και του Κατάρ, με τους δύο τελευταίους να διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με τη Χαμάς.

Σε αυτή τη φάση ωστόσο δεν πρόκειται να παραστούν εκπρόσωποι του Ισραήλ, της Χαμάς ή της Παλαιστινιακής Αρχής.

Μιλώντας χθες Παρασκευή, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι σχολίασε πως υπάρχουν ακόμα ορισμένες διαφορές στην «ορολογία» προκειμένου να συμφωνηθεί το «τελικό πλαίσιο» που θα διέπει μία μακρόπνοη εκεχειρία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο