Υπό 12ωρη ανθρωπιστική «ασπίδα» η Γάζα, μετά την αιματοχυσία της νύχτας

Υπό την προσωρινή «ασπίδα» 12ωρης ανθρωπιστικής εκεχειρίας βρίσκεται από τις 8:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) η Λωρίδα της Γάζας, καθώς συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη ολιγοήμερης κατάπαυσης του πυρός, που θα χρησιμοποιηθεί ως «παράθυρο» για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Στην βραχύβια εκεχειρία συμμετέχουν αμφότεροι το Ισραήλ και η Χαμάς, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει ωστόσο πως δεν πρόκειται να σταματήσει το έργο καταστροφής των σηράγγων που χρησιμοποιούν οι παλαιστίνιοι αντάρτες προκειμένου να διεισδύουν σε ισραηλινό έδαφος, και να προειδοποιεί ότι θα απαντήσει αν δεχθεί επίθεση.

Λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ο υπουργός Άμυνας του Τελ Αβίβ Μοσέ Γιαλόν διεμήνυσε πως οι στρατιώτες «θα πρέπει ν είναι έτοιμοι για την πιθανότητα [...] σημαντικής διεύρυνσης της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα».

Η αιματοχυσία συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ώρες πριν την έναρξη της 12ωρης «ειρήνης», ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 19 Παλαιστίνιων, μεταξύ των οποίων και 18 μέλη της ίδιας οικογένειας, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες Υγείας.

Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε πως το Τελ Αβίβ ελέγχει τις εν λόγω καταγγελίες.

Τουλάχιστον 882 Παλαιστίνιοι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της κρίσης, στις 8 Ιουλίου. Τουλάχιστον 38 νεκρούς, μεταξύ των οποίων τρεις άμαχοι, θρηνεί το Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, στο Παρίσι βρίσκεται το επίκεντρο των διπλωματικών προσπαθειών, καθώς πραγματοποιείται διεθνής διάσκεψη για τη Γάζα με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ύπατης Εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον καθώς και της Τουρκίας και του Κατάρ, που διατηρούν καλές επαφές με τη Χαμάς.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ