Νέες περικοπές μισθών και μέτρα στην Πορτογαλία

Νέες προσωρινές περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων άνω των 1.500 ευρώ, αλλά και άλλα δημοσιονομικά μέτρα, ενέκρινε σήμερα Παρασκευή η Βουλή της Πορτογαλίας.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως οι μισθολογικές περικοπές θα επιτρέψουν στην χώρα να πετύχει τον φετινό στόχο μείωσης του δημόσιου ελλείμματος στο 4% του ΑΕΠ.

Το μέτρο αναμένεται να καλύψει εν μέρει το κενό που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απορρίψει, στα τέλη του Μαΐου, τρία κρίσιμα μέτρα λιτότητας που είχαν εγγραφεί στον υπό εκτέλεση προϋπολογισμό του 2014.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση από 3,5% έως 10% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων άνω των 1.500 ευρώ. Οι περικοπές θα μειωθούν κατά 20% από το 2015 και σταδιακά θα καταργηθούν κατά τη διάρκεια των 5 επόμενων ετών.

Παράλληλα, στο ίδιο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων προβλέπονται έκτακτη εισφορά από 2% έως 3,5% στους συνταξιούχους με συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, αύξηση από 0,2% έως 11,2% στα κοινωνικά επιδόματα των μισθωτών, καθώς επίσης και αύξηση κατά 0,25 μονάδες του υψηλότερου ΦΠΑ, στο 23,25%.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού των κομμάτων της κεντροδεξιάς, που διαθέτει άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Το σύνολο της αντιπολίτευσης της Αριστεράς καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο της Βουλής, στη Λισαβόνα, αποδοκίμασαν την υπερψήφιση των περικοπών. Τη συγκέντρωση κάλεσε η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση της χώρας CGTP.

«Όχι στην κλοπή των μισθών!» ή «αλλάξτε πολιτική», ήταν τα συνθήματα που μπορούσε να διαβάσει κανείς πάνω στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

«Όλοι μας γνωρίζουμε ότι αυτά τα μέτρα είναι αντισυνταγματικά, η κυβέρνηση επίσης» εκτίμησε ο Αρμένιου Κάρλους, ο γενικός γραμματέας του CGTP.

Ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα διαθέτει 8 ημέρες προκειμένου να καταθέσει το νομοσχέδιο στο ανώτατο δικαστήριο, που θα πρέπει, εν ανάγκη, να εκδώσει απόφαση για το νομοσχέδιο το πολύ σε διάστημα 25 ημερών.

Οι στόχοι του προϋπολογισμού για το 2014 «θα τεθούν υπό αμφισβήτηση» εάν τα μέτρα που ενέκρινε το Κοινοβούλιο «δεν εφαρμοστούν έγκαιρα για να διορθώσουμε την κατάσταση», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο