Ενόψει νέας επέκτασης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Τη διεύρυνση του καταλόγου Ρώσων και φιλορώσων για τους οποίους επιβάλλεται πάγωμα λογαριασμών και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ αποφάσισαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών. Νέες αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών ενέταξαν χθες άλλα 15 άτομα, Ρώσους και φιλορώσους, στον κατάλογο των προσώπων που υπονομεύουν την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, παγώνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία και απαγορεύοντας την είσοδό τους στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Ο σχετικός κατάλογος που θα δημοσιευθεί σήμερα στην επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων περιλαμβάνει πλέον 87 πρόσωπα, ενώ για πρώτη φορά η ΕΕ αποφάσισε να εντάξει στον κατάλογο και 18 νομικά πρόσωπα, εκ των οποίων 9 είναι επιχειρήσεις και 9 οργανισμοί.
Παράλληλα οι μόνιμοι αντιπρόσωποι άρχισαν να εξετάζουν την επιβολή μιας δέσμης πρόσθετων στοχευμένων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, η έγκριση των οποίων θα απαιτήσει την ομοφωνία των κρατών μελών, ενώ αναμένεται να συνεχίσουν τις συνομιλίες την προσεχή Τρίτη.

Οικονομικές κυρώσεις επί τάπητος

Οι νέες κυρώσεις είναι κατά κύριο λόγο οικονομικές. Ειδικότερα, προβλέπεται η απαγόρευση σε υπηκόους της ΕΕ να επενδύουν σε κρατικούς τίτλους ρωσικού χρέους και σε ρωσικές επιχειρήσεις, στις οποίες η δημόσια συμμετοχή ξεπερνάει το 50%. Τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα μπορούν να εκδίδουν τίτλους στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Το 2013 οι εκδόσεις τίτλων ξεπέρασαν τα 7,5 δισ. ευρώ.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η απαγόρευση αυτή θα περιορίσει τη χρηματοδότηση της ρωσικής οικονομίας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ξένα ευρωπαϊκά κεφάλαια.
Η δέσμη των στοχευμένων κυρώσεων της Κομισιόν προβλέπει επίσης την απαγόρευση των εξαγωγών προς τη Ρωσία προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στον τομέα της ενέργειας, κυρίως γεωτρύπανα για τον εντοπισμό φυσικού αερίου και σχιστολιθικού αερίου. Στο τραπέζι βρίσκεται και η απαγόρευση των εξαγωγών όπλων και προϊόντων διπλής χρήσης, προϊόντων δηλαδή που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Είναι πολύ πιθανό οι στοχευμένες κυρώσεις να εμπίπτουν στη λεγόμενη τρίτη φάση, που περιλαμβάνει ευρείας κλίμακας οικονομικά μέτρα, η έγκριση των οποίων θα πρέπει να αποφασιστεί σε επίπεδο ευρωπαίων ηγετών. Σήμερα βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση των κυρώσεων, η οποία, όπως και η πρώτη, περιορίζεται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Πηγή: Deutche Welle - Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες