Ολάντ: Θα συνεχίσουμε τις έρευνες όσο χρειαστεί, με όλα τα μέσα

Η Γαλλία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου αεροπλάνου της Air Algerie «για όσο χρειαστεί» και θα χρησιμοποιήσει κάθε στρατιωτικό μέσο που διαθέτει στην Αφρική στο πλαίσιο των ερευνών, όπως δήλωσε γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, διαψεύδοντας έως τώρα πληροφορίες που θέλουν τα συντρίμμια να έχουν ήδη εντοπιστεί.

Από τους 116 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος, οι 51 ήταν γάλλοι πολίτες.

«Η έρευνα θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να βρούμε αυτό το αεροπλάνο», σημείωσε ο κ. Ολάντ, προσθέτοντας πως ακόμα «δεν μπορούμε να ταυτοποιήσουμε τα αίτια» της εξαφάνισης του αεροσκάφους.

Στις προσπάθειες για τον εντοπισμό του αεροπλάνου συμμετέχουν ήδη γαλλικά μαχητικά Mirage.

Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών, το αεροπλάνο κατά πάσα πιθανότητα συνετρίβη και εξαφανίστηκε πάνω από το έδαφος του βόρειου Μαλί, όπου η Γαλλία έχει εκατοντάδες στρατιώτες.

Το αεροσκάφος, τύπου MD83, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 4:55 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, λίγη ώρα αφότου ο πιλότος φέρεται να ζήτησε αλλαγή πορείας, λόγω κακοκαιρίας. Το αεροπλάνο ανήκει στην μεγάλη ισπανική εταιρεία Swiftair, και ναυλωνόταν. από τον κρατικό αερομεταφορέα της Αλγερίας.

Ο ταξίαρχος Κόκο Εσιέν, ο διοικητής της αποστολής του ΟΗΕ στο Μαλί που εδρεύει στο Τιμπουκτού, είπε ότι το αεροπλάνο έχει συντριβεί πιθανότατα ανάμεσα στις πόλεις Γκάο και Τεσαλίτ. Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Μαλί ωστόσο δεν επιβεβαιώνει αυτήν την πληροφορία. Ένας εκπρόσωπός της είπε ότι προς το παρόν οι Αρχές «δεν μιλούν για συντριβή, μόνο για εξαφάνιση από τα ραντάρ».

Πέραν των 51 Γάλλων, στο αεροσκάφος βρίσκονταν επίσης 24 επιβάτες από την Μπουρκίνα Φάσο, οκτώ από τον Λίβανο, πέντε Καναδοί, τέσσερις Γερμανοί, δύο Λουξεμβούργιοι και από ένας από το Μαλί, το Βέλγιο, τον Νίγηρα, το Καμερούν, την Αίγυπτο, την Ουκρανία, τη Ρουμανία και την Ελβετία.

Δεν διευκρινίστηκε τι υπηκοότητας ήταν οι υπόλοιποι επιβάτες, ωστόσο νωρίτερα το κρατικό ραδιόφωνο της Αλγερίας είχε μεταδώσει ότι μεταξύ των επιβατών υπήρχαν και έξι Αλγερινοί.

Τα έξι μέλη του πληρώματος του αεροπλάνου ήταν ισπανοί υπήκοοι.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ