Ηγέτης φιλορώσων: Ναι, αυτονομιστές είχαν πυραύλους Buk – Θέλω κι εγώ έναν!

Ένας από τους πανίσχυρους ηγέτες των αυτονομιστών του Ντονέτσκ παραδέχεται για πρώτη φορά, σε αποκλειστική συνέντευξη του στο Reuters, ότι φιλορώσοι του Λουχάνσκ είχαν στην κατοχή τους ρωσικούς πυραύλους Buk, στους οποίους αποδίδεται η κατάρριψη της πτήσης MH17. Μάλιστα, ζητεί μια συστοιχία αυτών των πυραύλων και για την ομάδα του!

Ο Αλεξάντερ Κοντακόβσκι διοικητής του “τάγματος του Βοστόκ” στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, υποστηρίζει ότι οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ δεν διαθέτουν Buk, αλλά τέτοιοι πύραυλοι είχαν αναπτυχθεί στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ.

“Γνωρίζω ότι μια
συστοιχία Βuk ήρθε από το Λουχάνσκ... Πιθανότατα την έστειλαν πίσω για να εξαφανίσουν τις αποδείξεις της ύπαρξής της” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κοντακόβσκι.

Πριν από την κατάρριψη του μαλαισιανού Boeing, αυτονομιστές είχαν δηλώσει στο ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass ότι είχαν περιέλθει στην κατοχή τους αυτοκινούμενοι εκτοξευτήρες πυραύλων Buk.

Μετά την κατάρριψη, το Κίεβο παρουσίασε βίντεο που φέρεται να δείχνει ένα όχημα εκτόξευσης Buk να επιστρέφει στη Ρωσία. Ένας από τους τέσσερις πυραύλους του εκτοξευτήρα έλειπε -σύμφωνα με την Ουκρανία ήταν ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροπλάνο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 298 άνθρωποι.



Υποστηρίζει μάλιστα ότι η Ουκρανία προκάλεσε τους φιλορώσους να καταρρίψουν το επιβατικό αεροπλάνο της Malaysia Airlines εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές την ώρα που το αεροσκάφος περνούσε από την περιοχή.

“Εγώ δεν πρόκειται να πω ότι η Ρωσία τους έδωσε ή δεν τους έδωσε. Η Ρωσία θα μπορούσε να προσφέρει αυτόν τον Buk από κάποια τοπική πρωτοβουλία (...) Θέλω ένα Βuk, και αν κάποιος μου πρόσφερε έναν, δεν θα το απέρριπτα. Αλλά εγώ δεν θα το χρησιμοποιούσα ενάντια σε κάποιον που δεν με απειλεί. Θα το χρησιμοποιούσα μόνο υπό συνθήκες, στις οποίες υπήρχε αεροπορική επίθεση στις θέσεις μου, για να προστατεύσω τις ζωές ανθρώπων” τονίζει.

Σημειώνεται ότι το Reuters αποδίδει τις δηλώσεις του Κοντακόβσκι σε πιθανό ανταγωνισμό με άλλους φιλορώσους ηγέτες, όπως ο Ιγκόρ Στρέλκοβ, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε διοικητής όλων των δυνάμεων των αυτονομιστών στην επαρχία του Ντονέτσκ.

Σημειώνεται ότι οι Ολλανδοί ερευνητές που εξετάζουν τα αίτια της συντριβής της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία ένδειξη ότι κάποιος παρενέβη σε ένα από τα μαύρα κουτιά του Boeing 777.

Στο μεταξύ, την κατηγορία σε βάρος της Μόσχας ότι οι πύραυλοι που κατέρριψαν δύο ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν από ρωσικό έδαφος διατύπωσε το Κίεβο την Τετάρτη. “Δύο απο τα αεροσκάφη μας καταρρίφθηκαν σε ύψος 5.200 μέτρων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το έδαφος της Ρωσίας” ανέφερε σε ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας.
Πηγή: skai.gr