Xωρίς ενδείξεις παρέμβασης το ένα μαύρο κουτί του Boeing λένε οι ολλανδοί ερευνητές

Οι Ολλανδοί ερευνητές που εξετάζουν τα αίτια της συντριβής της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία δήλωσαν σήμερα ότι δεν έχουν καμία ένδειξη ότι κάποιος παρενέβη σε ένα από τα μαύρα κουτιά του Boeing 777, αυτό που καταγράφει τις συνομιλίες του πληρώματος μέσα στο πιλοτήριο. "Ο Αποτυπωτής Ομιλίας Θαλάμου Διακυβέρνησης (CVR) έχει υποστεί ζημιές όμως η μνήμη του είναι ανέπαφη και δεν βρέθηκε καμία απόδειξη ή ένδειξη ότι υπήρξε επέμβαση", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας (OVV) που έχει αναλάβει να συντονίσει την έρευνα.

Το OVV σημείωσε ότι η επόμενη φάση της έρευνάς του αφορά την αποτίμηση των πληροφοριών που κατέβασε από το μαύρο κουτί, μια διαδικασία για την οποία θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Η εξέταση του δεύτερου μαύρου κουτιού, του Καταγραφέα Στοιχείων Πτήσης (FDT) θα ξεκινήσει την Πέμπτη.

Παράλληλα, το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι ανέλαβε επικεφαλής της διεθνούς έρευνας που θα διεξαχθεί για την κατάρριψη του αεροσκάφους. Σε ανακοίνωσή της, η ολλανδική αρχή αναφέρει ότι θα συντονίσει μια ομάδα 24 ερευνητών από την Ουκρανία, την Μαλαισία, την Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Ρωσία, όπως και τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.

Τέσσερις Ολλανδοί ερευνητές διεξάγουν ήδη έρευνες στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ίδια. Η ολλανδική αυτή αρχή σημειώνει εξάλλου στην ανακοίνωσή της ότι θα εξετάσει αν έχει υπάρξει οποιαδήποτε παραβίαση των "μαύρων κουτιών" του Μπόινγκ 777. Επίσης επισημαίνει ότι θα πραγματοποιήσει ξεχωριστές έρευνες για την διαδικασία λήψης αποφάσεων όσον αφορά την επιλογή της διαδρομής της πτήσης και όσον αφορά την διαθεσιμότητα των καταλόγων με τους επιβάτες.

Οι πρώτες σοροί των θυμάτων από το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα στην ανατολική Ουκρανία έφθασαν την Τετάρτη εν μέσω κλίματος θλίψης και οργής στο Αϊντχόβεν με στρατιωτικά αεροσκάφη. Οι καμπάνες σήμαιναν πένθιμα και οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες στη μνήμη των 298 ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν η πτήση MH17 συνετρίβη στα ανατολικά του Ντονέτσκ. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ολλανδία κηρύσσει εθνικό πένθος μετά τον θάνατο της βασίλισσας Βιλελμίνης το 1962.
Πηγή: skai.gr