Κλείσιμο

ΟΗΕ: Έρευνα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ στη Γάζα

Ψήφισμα τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με ενδεχόμενες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου κατά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση υιοθέτησε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Το ψήφισμα κατατέθηκε από την παλαιστινιακή πλευρά.

Κατά την ψηφοφορία
μόνο οι ΗΠΑ καταψήφισαν το ψήφισμα: 29 κράτη ψήφισαν υπέρ (κυρίως αραβικές, μουσουλμανικές και αναπτυσσόμενες χώρες), ενώ 17 χώρες απείχαν της ψηφοφορίας, περιλαμβανομένων ευρωπαϊκών κρατών.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι καταδίκασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Γενεύη τις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι πιθανώς αναλογούν σε διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο με τρόπο κατά τον οποίο αναλογεί σε εγκλήματα πολέμου» δήλωσε η Ναβί Πιλάι, τονίζοντας ότι το Ισραήλ δεν έπραξε αρκετά για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.

Η Ύπατη Αρμοστής καταδίκασε ωστόσο τη Χαμάς για «τυφλές» επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Η απόφαση προβλέπει την αποστολή επιτροπής που θα εξετάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ “με στόχο να αποφευχθεί και να τερματιστεί η ατιμωρησία και να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.”

Στο μεταξύ, 5 Παλαιστίνιοι έχασαν σήμερα Tετάρτη τη ζωή τους από ισραηλινή επιδρομή στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές υπηρεσίες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.

Με τους θανάτους αυτούς ανήλθαν σε περισσότερους από 30 οι Παλαιστίνιοι που έχουν χάσει σήμερα την ζωή τους και σε περισσότερους από 660 αυτοί που έχουν σκοτωθεί από την 8η Ιουλίου, όταν άρχισε η ισραηλινή επιχείρηση Προστατευμένη Παρυφή, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών αυτών, ο Aσραφ αλ Κούντρα.

Τρεις ακόμη
Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν την Τετάρτη, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών Ισραηλινών σε 32.
Πηγή: skai.gr