Φιλορώσοι αυτονομιστές πίσω από την κατάρριψη του Boeing σύμφωνα με αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Ουάσιγκτον όμως, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν μέχρι στιγμής αποδείξεις για πιθανή συμμετοχή της Ρωσίας στην κατάρριψη του μοιραίου Μπόινγκ στον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας.

Βάσει των έως τώρα εκτιμήσεων το μαλαισιανό Boeing καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρους τύπου SA-11, ο οποίος εκτοξεύτηκε από εδάφη που ελέγχουν οι αυτονομιστές, ανέφεραν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ. Στόχος των αυτονομιστών ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν ήταν η κατάρριψη του αεροσκάφους με τους 298 επιβαίνοντες.

Όπως εκτιμάται, το Μπόινγκ ενδεχομένως να καταρρίφθηκε κατά λάθος από φιλορώσους αυτονομιστές οι οποίοι ήταν ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι. «Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι επρόκειτο για λάθος», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών προσθέτοντας ότι πιθανώς μια «ανεπαρκώς εκπαιδευμένη ομάδα» δεν ήξερε να χρησιμοποιήσει σωστά το αντιαεροπορικό σύστημα Buk.

Εξετάζεται πιθανή ρωσική εμπλοκή

Μολονότι δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις για πιθανή ρωσική εμπλοκή, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις έρευνες για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει «άμεση σχέση» με τη Ρωσία, δήλωσε στο CNN ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μπεν Ρόουντ.

Ανεξάρτητα από αυτό όμως, όπως διευκρίνισε, η Μόσχα φέρει ευθύνη για την τραγωδία δεδομένου ότι στηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και παροχής στρατιωτικού υλικού ενώ παράλληλα συνέβαλε στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Ακόμη και μετά την αεροπορική τραγωδία, όπως είπε, η Μόσχα δεν διέκοψε την παροχή της βοήθειας αυτής.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών παρουσίασαν χθες Τρίτη σε επιλεγμένους δημοσιογράφους σειρά στοιχείων που αποδεικνύουν ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από εδάφη που ελέγχουν οι αυτονομιστές. Όπως επισημαίνεται, τροφοδοτώντας τους φιλορώσους αυτονομιστές με όπλα αλλά και εκπαιδεύοντάς τους, η Μόσχα δημιούργησε τις προϋποθέσεις για αυτή την τραγωδία.
Πηγή: Deutsche Welle - Κώστας Συμεωνίδης