Πυρετώδεις άλλά άκαρπες διαπραγματεύσεις για τη Γάζα, ενώ ξεπερνούν τους 600 οι νεκροί

Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας είχε σήμερα Τρίτη στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, τη στιγμή που περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα μετά από 15 ημέρες συγκρούσεων.

Στον απόηχο της συνάντησής του με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο κ. Κέρι παραδέχτηκε υπάρχει ακόμα «δουλειά να γίνει» έως ότου να βρεθεί μία λύση που θα είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές, και κάλεσε τη Χαμάς να συμβάλει στον διπλωματικό τερματισμό της αιματοχυσίας.

«Η Χαμάς έχει κάνει μία θεμελιώδη επιλογή, πρόκειται για μία επιλογή που θα έχει βαθύτατες επιπτώσεις για το λαό της Γάζας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κέρι, υπογραμμίζοντας παράλλήλα ότι χάρη στην αιγυπτιακή διαμεσολάβηση «υπάρχει το πλαίσιο» για συνομιλίες μεταξύ των παλαιστινιακών ομάδων.

Στις διαβουλεύσεις, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, δεν έλαβε μέρος εκπρόσωπος της Χαμάς. Ωστόσο, στο Κάιρο βρέθηκε εκπρόσωπος της Φατάχ, του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος μάλιστα κατέθεσε ειρηνευτικό σχέδιο που προβλέπει κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κ-μουν συναντήθηκε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να καταθέσουν τα όπλα και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ώστε να τερματιστεί η αιματηρή σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να θεωρεί υπεύθυνη την παλαιστινιακή Χαμάς για την απόρριψη των προτάσεων για εκεχειρία και επειδή «ξεκίνησε και παρατείνει» τη σύγκρουση στη Γάζα.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιτίθεται στη Χαμάς μέχρις ότου πετύχει τον στόχο του «να αποκαταστήσει την ηρεμία», επεσήμανε ο κ. Νετανιάχου.

Το αίμα ρέει

Την ίδια στιγμή, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η αιματοχυσία.

Σχολείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου φιλοξενούνται Παλαιστίνιοι που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, έπληξαν την Τρίτη ισραηλινά άρματα μάχης, σύμφωνα με την Υπηρεσία για την αρωγή των Παλαιστινίων προσφύγων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNRWA).

Όπως ανακοίνωσε η UNRWA, περισσότεροι από 118.300 Παλαιστίνιοι έχουν πλέον βρει στέγη στα καταφύγιά της, με την ανθρωπιστική τραγωδία να γιγαντώνεται.

Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Γενς Λέρκε για τη Γάζα σημειώνοντας πως «κυριολεκτικά δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για τους αμάχους».

Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπινων απωλειών στην Λωρίδα της Γάζας είναι παιδιά, δήλωσε παράλληλα η Τζούλιετ Τούμα της UNICEF, ενώ σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία του ΟΗΕ, περισσότερα από 900 παιδιά έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ