Νέα μέτρα σε βάρος της Ρωσία αποφάσισε η ΕΕ

Σε συμφωνία για την «επιτάχυνση της προετοιμασίας» νέων, στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ήλθαν οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον απόηχο της κατάρριψης του Boeing 777 της Malaysia Airlines με 298 επιβαίνοντες στον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας, προειδοποιώντας τη Μόσχα πως θα υποστεί ακόμα αυστηρότερες κυρώσεις σε περίπτωση που δεν «συνεργαστεί πλήρως» με τη διεθνή έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας.

Ωστόσο, οι σχεδιαζόμενες κυρώσεις που συμφωνήθηκαν δεν αφορούν την κατάρριψη του αεροσκάφους, αλλά πρόσωπα και επιχειρήσεις που υποστηρίζουν «υλικά ή οικονομικά» την «αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας» και πρόσωπα που «έλαβαν αποφάσεις» για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Σχετικά με το αεροσκάφος, οι 28 ΥΠΕΞ ζητούν «την ολοκλήρωση της προεργασίας για πιθανά στοχευμένα μέτρα», που θα αφορούν την πρόσβαση της Μόσχας στις αγορές, το χώρο της Άμυνας, τα αγαθά «διπλής χρήσης» (στρατιωτικής και πολιτικής) και τον τομέα της ενέργειας.

Όπως δήλωσε ο ολλανδός ΥΠΕΞ, η λίστα με τους πιθανούς «στόχους» θα διευρυνθεί σημαντικά όταν θα παρουσιαστούν οι προτεινόμενες κυρώσεις, την Πέμπτη.

Οι κυρώσεις θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που η Ρωσία δεν συνεργαστεί με κάθε τρόπο με την έρευνα, σταματώντας τη «ροή οπλισμού» στους αυτονομιστές και «ασκώντας επιρροή» στους αντάρτες για να διασφαλιστεί ανεμπόδιστη πρόσβαση των ερευνητών στο χώρο της τραγωδίας.

Η Ε.Ε. δηλώνει «έτοιμη να εφαρμόσει το πακέτο [περαιτέρω μέτρων] χωρίς καθυστέρηση» να δεν υπάρξει «πλήρης και άμεση συνεργασία» από την πλευρά της Μόσχας.

Αναλυτικά η απόφαση της Ε.Ε. ΕΔΩ
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ