Την επέκταση των κυρώσεων στη Ρωσία εξετάζει η ΕΕ

Νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εξετάζουν σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Eξωτερικών της ΕE. Εντούτοις θεωρείται δύσκολο να προχωρήσουν στην «τρίτη φάση» των κυρώσεων, επιβάλλοντας ευρείας κλίμακας οικονομικά μέτρα.

Το πέρασμα στην λεγόμενη «τρίτη φάση» των κυρώσεων κατά της Ρωσίας με στόχο να πληγεί καίρια η ρωσική οικονομία ζητούσαν μέχρι τώρα μόνο οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο μετά την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροπλάνου στην Ουκρανία κι άλλες χώρες αλλά και ευρωπαίοι ηγέτες πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα», δήλωσε σήμερα το πρωί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να απαγορευθούν άμεσα οι πωλήσεις προς τη Ρωσία στρατιωτικού εξοπλισμού, πολεμικών πλοίων και κάθε τύπου τεχνολογία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

Απαιτείται ομόφωνη απόφαση από τους 28

Το πέρασμα στην τρίτη φάση που απαιτεί ομοφωνία των 28 κρατών μελών είναι η έσχατη επιλογή κάτι που δεν θέλουν αυτή τη στιγμή να κάνουν πολλές χώρες γιατί τα οικονομικά μέτρα θα πλήξουν και τις δύο πλευρές.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Ιουνίου οι ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ένα βήμα παραπάνω χωρίς να φτάσουν στην τρίτη φάση αποφασίζοντας να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία, πέρα από τα πρόσωπα και σε εταιρίες που εμπλέκονται στην ουκρανική σχέση. Μάλιστα ο σχετικός κατάλογος με τα ονόματα των ρωσικών εταιριών πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Aπό τον περασμένο Μάιο που έγινε η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα, η ΕΕ έχει λάβει σειρά διπλωματικών και πολιτικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων 72 Ρώσων κι φιλορώσων που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση.
Πηγή: Πηγή: Deutsche Welle - Nίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες