Μπασέσκου για Boeing: Η ΕΕ αδύναμη και αργή στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία

Οξεία επίθεση κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου αναφέροντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αδύναμη και πολύ αργή στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

“Θα βρεθούμε τώρα αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, επειδή δεν αποθαρρύναμε τον Πούτιν, καθώς στην ανατολική Ευρώπη υπάρχει σύγκρουση, την οποία τροφοδοτεί η Ρωσία με στρατιωτικό εξοπλισμό, πολιτικά, με τους ανθρώπους της και έτσι σκοτώθηκαν 192 υπήκοοι Ολλανδίας” τόνισε ο κ. Μπασέσκου στη διάρκεια συνέντευξης τύπου αναφερόμενος στο μαλαισιανό αεροπλάνο που συνετρίβη στην περιοχή της Ουκρανίας την Πέμπτη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 300 επιβαίνοντες. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένας Ρουμάνος υπήκοος.

Ο κ. Μπασέσκου σημείωσε δε ότι “όσο περισσότερο καθυστερούν οι κυρώσεις στη Ρωσία, τόσο μεγαλύτερο τίμημα θα καταβληθεί για τα σχέδια του Πούτιν να ξαναχτίσει την πρώην σοβιετική αυτοκρατορία”.

Ο Τραϊάν Μπασέσκου σημείωσε ακόμη πως η Ρουμανία θεωρεί ότι διεξάγεται ένας “υβριδικός” πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία υπογραμμίζοντας ότι την ευθύνη έχουν οι τρομοκράτες, αλλά και η Ρωσική Ομοσπονδία που έχει γίνει σύμμαχός τους.

“Κατά την άποψή μας, και είναι η άποψη της Ρουμανίας, στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη ένας “υβριδικός” πόλεμος, δύσκολος να κατονομάσεις με την ορολογία πολέμου, αλλά πιστεύω ότι αυτός είναι ο ορισμός για την κατάσταση στο Ντόνετσκ και στο Λουγκάνσκ” ανέφερε ο Ρουμάνος πρόεδρος.

Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία είναι ένας πόλεμος δια αντιπροσώπου, ένα αστικός ανταρτοπόλεμος, ένας πόλεμος πληροφοριών και εξεγέρσεων, αλλά υπάρχουν επίσης και τρομοκρατικές ενέργειες.

“Ανάλυσή μας δείχνει ότι η τρομοκρατική ομάδα στην ανατολική Ουκρανία που έβαλε εναντίον του αεροσκάφους είναι άμεσα υπεύθυνη. Η Ρωσική Ομοσπονδία που διέθεσε εμπειρογνώμονες και τον αναγκαίο εξοπλισμό είναι εξίσου μέρος της τρομοκρατικής ενέργειας. Σημείωσα τη δήλωση του προέδρου Πούτιν περί αποφυγής πολιτικοποίησης του γεγονότος, αλλά δεν μπορεί να τρέξει και δεν μπορεί να κρυφτεί από την ευθύνη της παροχής εμπειρογνωμόνων και του εξοπλισμού που έπληξε το αεροπλάνο”, ανέφερε ο κ. Μπασέσκου.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ