Πάνω από 570 νεκροί και 100.000 εκτοπισμένοι στη Γάζα καθώς γιγαντώνεται η κρίση

Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνουν το αιματοκύλισμα αλλά και η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ολοκληρώνεται η 14η ημέρα συγκρούσεων.

Περισσότεροι από 570 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την παλαιστινιακή πλευρά, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες. Τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νέους βομβαρδισμούς της Δευτέρα, μεταξύ των οποίων και 28 μέλη της ίδιας οικογένειας, ενώ παράλληλα δεκάδες πτώματα εντοπίστηκαν στα σημεία που επλήγησαν την Κυριακή, την πλέον αιματηρή ημέρα των ως τώρα συγκρούσεων, με το σύνολο των νεκρών να υπερβαίνει πλέον τους 200.

Ανάμεσα στα θύματα της Δευτέρας βρίσκονται και πέντε άτομα που σκοτώθηκαν όταν ισραηλινά πυρά χτύπησαν το νοσοκομείο των Μαρτύρων του αλ-Ακσά, στην κεντρική Γάζα. Τουλάχιστον 70 άλλοι τραυματίστηκαν.

Βαρύ φόρο αίματος πληρώνει πλέον και η ισραηλινή πλευρά, καθώς επτά ακόμη στρατιώτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις της Δευτέρας, με το σύνολο των νεκρών στρατιωτών από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης, την Πέμπτη, να ανέρχεται σε 25. Δεκατρείς στρατιώτες έπεσαν νεκροί κατά τις συμπλοκές της «μαύρης» Κυριακής, την πλέον πολύνεκρη ημέρα για τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις από το 2006. Επίσης, έχουν σκοτωθεί και δύο ισραηλινοί άμαχοι.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε τη Δευτέρα πως η Ουάσιγκτον έχει «σοβαρές ανησυχίες για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών παλαιστίνιων αμάχων» αλλά και την «απώλεια ισραηλινών ζωών».

Επισήμανε πως έχει ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να πιέσει για «άμεση» κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με βάση την εκεχειρία του 2012. Ο κ. Κέρι βρίσκεται στο Κάιρο για συνομιλίες με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, η οποία πολλές φορές δρα ως μεσολαβητής για την ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει όμως και ο αριθμός των εκτοπισμένων, οι οποίοι πλέπν υπερβαίνουν τις 100.000, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Η υπηρεσία του Οργανισμού που βρίσκεται στη Γάζα έχει ανοίξει 69 καταφύγια ώστε να φιλοξενήσει τις χιλιάδες εσωτερικών προσφύγων.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ