Κλείσιμο

Με ρωσικό «ναι» πέρασε το ψήφισμα για διεθνή έρευνα για το Boeing

Ψήφισμα για την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με την κατάρριψη του Boeing της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία έκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με την απαραίτητη σύμφωνη γνώμη και της Ρωσίας.

Το ψήφισμα, το οποίο υποβλήθηκε από την Αυστραλία, ζητά επίσης την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ερευνητών στο σημείο της συντριβής και τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην επίμαχη ζώνη.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε τους ρωσόφιλους αυτονομιστές πως αφαιρούν και «αλλοιώνουν» στοιχεία στο τη σημείο της τραγωδίας, ζητώντας από τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στους αντάρτες και να αποδείξει εμπράκτως τη δεδηλωμένη βούλησή του για διεθνή έρευνα.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο διέταξε νωρίτερα την αποστρατικοποίηση της περιοχής όσον αφορά τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, μαίνεται το παιχνίδι της ευθύνης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα του προσάπτουν σχετικά με την κατάρριψη, υπογραμμίζοντας πως ουδέποτε εξόπλισε τους αντάρτες με αντιαεροπορικά συστήματα ή «οποιοδήποτε άλλο όπλο». Κατήγγειλε μάλιστα πως εντόπισε ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Su-25 να πετά σε απόσταση 3-5 χιλιομέτρων από το μοιραίο Boeing λίγο πριν την κατάρριψή του.

Απαντώντας δε στα στοιχεία των ΗΠΑ πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύτηκε από ζώνη που ελέγχεται από τους αυτονομιστές, η Μόσχα αντέτεινε δεν έχει διαπιστώσει καμία εκτόξευση πυραύλου κοντά στη γραμμή πτήσης του αεροπλάνου, και ζήτησε από την Ουάσιγκτον να της δώσει τις σχετικές δορυφορικές φωτογραφίες.

Άμεση ήταν η απάντηση του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο στη ρωσική καταγγελία περί ουκρανικού μαχητικού κοντά στο χαμένο Boeing.

«Η άμεση αντίδρασή μου: αυτό δεν είναι αλήθεια», δήλωσε στο CNN ο ουκρανός ηγέτης. Προσέθεσε ότι η χώρα του είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με τα αεροσκάφη της και ότι οι Ρώσοι θα πρέπει να δώσουν αποδείξεις για τους ισχυρισμούς τους.




Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ