Ιστορικό χριστιανικό μοναστήρι κατέλαβαν οι σουνίτες στο Ιράκ

Ιστορικό χριστιανικό μοναστήρι, το οποίο χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μΧ, κατέλαβαν σουνίτες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (πρώην ΙΚΙΛ) στα περίχωρα της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, όπως μεταδίδει το BBC.

Όπως δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής, οι αντάρτες εισέβαλαν στο ναό και υποχρέωσαν τους μοναχούς να εγκαταλείψουν το χώρο μονάχα με τα ρούχα που φορούσαν.

Το ιστορικό μοναστήρι του Μαρ Μπενχάμ αποτελεί χριστιανικό μνημείο και τόπο προσκυνημάτων. Βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Συριακής Καθολικής Εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας το Ισλαμικό Κράτος ζήτησε από τους χριστιανούς κατοίκους της Μοσούλης είτε να αλλαξοπιστήσουν και να ακολουθήσουν το Ισλάμ, είτε να καταβάλουν έναν εδικό φόρο ως υποτελής θρησκευτική κοινότητα. Όσοι αρνούνταν, θα εκτελούνταν.

Κατόπιν τούτου, εκατοντάδες χριστιανοί επέλεξαν να εγκαταλείψουν τη Μοσούλη. Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου, οι περισσότεροι κινήθηκαν προς την αυτόνομη κουρδική περιοχή του βορείου Ιράκ.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο βόρειο Ιράκ από τα μέσα Ιουνίου, με μεγαλύτερη έπαθλο τη Μοσούλη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Η ισλαμική οργάνωση έχει κηρύξει την εγκαθίδρυση «Χαλιφάτου» στα εδάφη που ελέγχει στο Ιράκ και τη Συρία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ