Έρευνα για έγκλημα πολέμου, φόνο και εσκεμμένη κατάρριψη αεροσκάφους άνοιξε η Ολλανδία

Έρευνα για εγκλήματα πολέμου, φόνο και εσκεμμένη κατάρριψη αεροσκάφους άνοιξαν οι εισαγγελικές Αρχές της Ολλανδίας για την κατάρριψη της πτήσεις MH-17 της Malaysia Airlines, που παρέσυρε στο θάνατο όλους τους 298 επιβαίνοντες. Εξ αυτών, οι 193 ήταν Ολλανδοί πολίτες.

Βάσει της Νομοθεσίας για Διεθνή Εγκλήματα, η Ολλανδία έχει τη δυνατότητα να ασκήσει δίωξη εναντίον οποιουδήποτε προσώπου έχει διαπράξει έγκλημα πολέμου σε βάρος ολλανδού πολίτη.

Εν τω μεταξύ, καθ' οδόν προς την Ολλανδία, μέσα σε τρένα-ψυγεία, βρίσκονται οι σοροί 282 εκ των επιβαινόντων στη μοιραία πτήση. Πρώτη στάση θα είναι το Χάρκοβο από όπου θα μεταφερθούν με στρατιωτικό C-130 σε ολλανδικό έδαφος, προκειμένου ιατροδικαστές να αρχίσουν την ταυτοποίηση των πτωμάτων.

Μιλώντας νωρίτερα τη Δευτέρα στην ολλανδική Βουλή στη Χάγη, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε προειδοποίησε πως όλα τα ενδεχόμενα κυρώσεων είναι ανοιχτά αν δεν βελτιωθεί η πρόσβαση των ειδικών στα σημεία όπου βρίσκονται συντρίμμια.

Υπάρχει πλήθος καταγγελιών πως ρωσόφιλοι αντάρτες εμποδίζουν την πρόσβαση σε διάφορες ζώνες.

«Θέλουμε τους ανθρώπους μας πίσω», δήλωσε ο κ. Ρούτε. Τόνισε μάλιστα πως κατέστησε «απολύτως σαφές» στον κ. Πούτιν πως περιμένει από τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της στους αντάρτες προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση των ειδικών στο σημείο της συντριβής.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ