Κάμερον προς Πούτιν: Απαρράδεκτη η κατάρριψη του Μαλαισιανού αεροσκάφους

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν το γεγονός ότι το αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών καταρρίφθηκε, ενδεχομένως από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

«Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές είναι υπεύθυνοι και ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι εάν η Ρωσία θέλει να ρίξει την ευθύνη σε άλλους, πρέπει να παρουσιάσει αξιόπιστες και πειστικές αποδείξεις» αναφέρει δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ έπειτα από μία τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών.

Ο Κάμερον κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στους φιλορώσουνς αυτονομιστές προκειμένου να εγγυηθούν ότι οι ειδικοί θα μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους, να συγκεντρώσουν στοιχεία αλλά και θα επιτευχθεί ο επαναπατρισμός των σορών των θυμάτων.

«Η G7 (Ομάδα των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν επανειλλημμένα τον πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει να βοηθά τους αυτονομιστές και να ενώσει τις δυνάμεις του με εκείνες του υπόλοιπου κόσμου προκειμένου να βρεθεί μια ειρηνική διευθέτηση. Η ανικανότητα της Ρωσίας να το κάνει συνέβαλε σε αυτήν την φρικτή τραγωδία» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Aπό την πλευρά του
, Κρεμλίνου αναφέρεται ότι ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε στον βρετανό πρωθυπουργό ότι η τραγωδία έχει τις ρίζες της στην ουκρανική αντιπαράθεση, περιλαμβανομένων των περιοχών όπου η συντριβή (του αεροσκάφους) έλαβε χώρα. "Η ρωσική πλευρά εξέφρασε τη δέσμευση και την προθυμία της να συνεχίσει να βοηθά στην οργάνωση και διεξαγωγή μιας ενδελεχούς διεθνούς έρευνας του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) για την διερεύνηση των περιστάσεων καταστροφής του. Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα είναι σημαντικό να απέχουμε από βιαστικές κρίσεις και πολιτικοποιημένη δηλώσεις" καταλήγεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ