Κλείσιμο

Kέρι προς Μόσχα: Αναλάβατε την ευθύνη για τις πράξεις των φιλορώσων αυτονομιστών

Να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις των συμμάχων της αποσχιστών στην Ουκρανία, οι οποίοι φέρεται να κατέρριψαν το μαλαισιανό αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών την περασμένη εβδομάδα, κάλεσε την Κυριακή τη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι.

Ο Κέρι είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δει να μετακινούνται από τη Ρωσία στην Ουκρανία πολλά εφόδια τον τελευταίο μήνα, περιλαμβανομένης και μίας αυτοκινητοπομπής 150 θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, αρμάτων μάχης και εκτοξευτήρων ρουκετών που μεταφέρθηκαν στους αυτονομιστές πριν από αρκετές εβδομάδες.

«Είναι πολύ σαφές πως αυτό είναι ένα σύστημα που μεταφέρθηκε από τη Ρωσία», δήλωσε ο Κέρι σε συνέντευξή του στο CNN. Ο Κέρι είπε πως οι ΗΠΑ υπέκλεψαν συνομιλίες σχετικά με τη μεταφορά στους αυτονομιστές του ρωσικού καθοδηγούμενου με ραντάρ πυραυλικού συστήματος SA 11, το οποίο, όπως υποστηρίζει, κατέρριψε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines την Πέμπτη.

Εμφανιζόμενος σε μία σειρά ειδησεογραφικών προγραμμάτων την Κυριακή, ο Κέρι κάλεσε τη Μόσχα να ζητήσει δημόσια από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία να αναλάβουν υπεύθυνη δράση, περιλαμβανομένης και της πρόσβασης στο σημείο της συντριβής.

«Οι αυτονομιστές είναι υπό έλεγχο», είπε ο Κέρι στο “Meet the Press” του NBC. «Και είναι σαφές πως η Ρωσία υποστηρίζει τους αυτονομιστές, προμηθεύει τους αυτονομιστές, ενθαρρύνει τους αυτονομιστές, εκπαιδεύει τους αυτονομιστές και η Ρωσία πρέπει να επιταχύνει και να κάνει τη διαφορά εδώ».

Ο Κέρι, που συνομίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε οργή για το χάος που ακολούθησε τη συντριβή του αεροπλάνου.

Είπε πως οι ξένοι ερευνητές είχαν περιορισμένη μόνο πρόσβαση στο σημείο, 75 λεπτά την Παρασκευή και τρεις ώρες το Σάββατο, παρά το γεγονός ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υποσχεθεί ελεύθερη πρόσβαση.

«Μεθυσμένοι αυτονομιστές στοίβαζαν πτώματα σε φορτηγά και τα απομάκρυναν από το σημείο», δήλωσε ο Κέρι στο NBC. «Αυτό που συμβαίνει είναι πραγματικά γκροτέσκο και αντίθετο με ό,τι είπαν ο πρόεδρος Πούτιν και η Ρωσία ότι θα κάνουν».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ