Κλείσιμο

Κέρι: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι στις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα και σε επιθέσεις που εξαπολύονται από διασυνοριακές σήραγγες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

"Έχετε ένα δικαίωμα να πάτε και να ξεριζώσετε αυτές τις σήραγγες", δήλωσε ο Κέρι στο Fox News απευθυνόμενος στους Ισραηλινούς. "Το υποστηρίζουμε πλήρως αυτό. Και υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις ρουκέτες που συνεχίζουν να πέφτουν".

Το Ισραήλ, που έχει κατηγορήσει την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες εκτοξεύοντας ρουκέτες από κατοικημένες περιοχές, έστειλε την Πέμπτη χερσαίες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας, αφού δέκα ημέρες σφυροκοπήματος από αέρα, θάλασσα και ξηρά δεν κατάφεραν να σταματήσουν τις ομοβροντίες. Τουλάχιστον 62 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Κυριακή κατά τον ισραηλινό βομβαρδισμό μιας συνοικίας της Γάζας.

Ο Κέρι κάλεσε τη Χαμάς να σκεφθεί την εκεχειρία. "Είναι σημαντικό για τη Χαμάς να επιταχύνει τώρα και να είναι λογική και να καταλάβει ότι αν αποδεχθείτε την εκεχειρία, σώζετε ζωές", είπε.

Σε άλλη του συνέντευξη στο CNN, ο Κέρι δήλωσε πως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τού έχει ζητήσει να μεταβεί στη Μέση Ανατολή σύντομα ώστε να βοηθήσει τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί εκεχειρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε επίσης στο CNN ότι στοιχεία από την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροπλάνου στην Ανατολική Ουκρανία δείχνουν πως υπεύθυνοι είναι οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην Ουκρανία που χρησιμοποιούσαν ένα πυραυλικό σύστημα το οποίο ήρθε από τη Ρωσία.

"Είναι αρκετά σαφές πως αυτό είναι ένα σύστημα που μεταφέρθηκε από τη Ρωσία", είπε. Ο Κέρι δήλωσε πως οι πληροφορίες που είναι τώρα διαθέσιμες "δείχνουν προφανώς ένα πολύ σαφές δάκτυλο των αυτονομιστών".

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ